Sondaj | Tinerii, interesați să demareze o afacere la munte

Zilele acestea, Euromontana – Asociația Europeană a Zonelor Montane – a comunicat rezultatele sondajului de opinie desfășurat în rândul tinerilor care locuiesc în zona de munte din Europa, inclusiv România, pe parcursul anului 2021. În calitate de membru în cadrul Asociației Euromontana, Consiliul Județean Maramureș a susținut acest sondaj prin promovarea și diseminarea sa în plan local.

Rezultatele sondajului relevă date interesante, unele chiar surprinzătoare, privind așteptările și implicarea tinerilor din zona de munte, printre care:

  • munții sunt atractivi, dar sunt necesare eforturi semnificative pentru furnizarea de servicii;
  • zonele montane de mâine trebuie să fie dedicate și angajate spre sustenabilitate;
  • există inegalități puternice între țări și regiuni.

În ceea ce privește România, din sondaj rezultă că se înregistrează o rată ridicată a tinerilor interesați să înființeze o afacere la munte (44,7%), iar Spania prezintă o atracție deosebită pentru așa-numitele locuri de muncă tradiționale montane (37%), precum fermieri, păstori, instructori de schi.

În general, respondenții din România sunt mai în vârstă decât media europeană, deoarece 58% au între 26 și 29 de ani (față de 46% la nivel european). Ca în cazul Spaniei, acest lucru poate explica de ce avem aici o proporție mai mare de tineri lucrători (67%) și mai puțini studenți (25%), în comparație cu media europeană (respectiv 37% și 56%).

Principalul mesaj de reținut din acest raport este că zonele montane sunt atractive pentru tineri. La nivel european, majoritatea tinerilor (66%) doresc să trăiască și să lucreze într-o zonă montană în viitor. Cu toate acestea, zonele montane suferă de un acces dificil la educație, lipsa locurilor de muncă și transportul public deficitar. Aceste bariere sunt clar identificate ca probleme majore pentru tineri și nu s-au schimbat în 10 ani.

Euromontana a elaborat, la sfârșitul raportului, 6 fișe de țară, disponibile, pentru Franța, Italia, Norvegia, Polonia, România și Spania. Raportul complet (în limba engleză) se regăsește aici.

Sondajul a fost adresat tinerilor din zona de munte, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Consiliul Județean Maramureș este membru al Asociației Europene a Zonelor Montane – Euromontana. Aceasta este o asociație ce are ca obiectiv principal ameliorarea condițiilor de viață ale populațiilor montane din Europa.

Sursă informații și foto: Consiliul Județean Maramureș

Citește și: Demers pentru orașe ”neutre din punct de vedere climatic și inteligente”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.