Sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost ieri aprobat de Executiv.

Sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR) presupune ”o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri”, se arată în comunicatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prevederile sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Ambalaje utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

”SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață. Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

Conform sistemului garanție-returnare, ambalajele returnate în magazine vor merge în centre regionale. De aici vor ajunge la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, ca în statele în care sistemul funcționează deja.

Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Imagine de Petra Blahoutová de la Pixabay.

 

CITEȘTE ȘI:
96% dintre români, de acord cu introducerea sistemului garanție-depozit pentru ambalaje

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.