29 septembrie este Ziua internațională de conștientizare asupra risipei și deșeurilor alimentare. ”O treime din alimentele produse la nivel global sunt pierdute sau risipite”, se arată într-un material al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Iar când alimentele sunt risipite, odată cu ele sunt irosite și toate resursele folosite pentru cultivarea, procesarea, transportul și comercializarea lor. Pentru că ”mâncarea reprezintă mult mai mult decât ceea ce este în farfuria noastră”, atrage atenția sursa citată.
Pentru a reduce risipa alimentară, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au conturat un set de sfaturi și trucuri utile:
1. Când mergi la cumpărături, încearcă să faci o listă cu produsele pe care trebuie să le cumperi și respectă lista. Acest lucru te ba ajuta să reduci cumpărăturile impulsive.
2. Mereu alegi la supermarket cele mai frumoase fructe și legume, dar acest lucru contribuie și el la risipa alimentară. Deși identice la gust și valoare nutrițională, așa-numitele fructe și legume ”urâte” sunt defavorizate în detrimentul celor care sunt mai plăcute ochiului.
3. Depozitarea și păstrarea corectă a alimentelor previn alterarea, degradarea și contaminarea acestora.
4. Organizează alimentele în frigider după regula ”primul intrat – primul ieșit”. Așadar pune cele recent cumpărate în spate, iar cele mai vechi în față.
5. Congelarea este una dintre cele mai ușoare modalități de a conserva alimentele. De exemplu, verdețurile prea moi pentru a fi folosite în salată pot fi puse în pungi sau recipiente în congelator și folosite ulterior.
6. Dacă nu consumi toată porția primită la restaurant, roagă chelnerul să-ți împacheteze ceea ce a rămas pentru acasă. Vei economisi nu doar bani, ci vei contribui și la reducerea amprentei de carbon.
7. Resturile alimentare (precum cojile de ouă, de cartofi, zațul de cafea, frunzele de ceai etc.) pot fi transformate în compost pentru plantele din grădină, acesta fiind un îngrășământ bogat în nutrienți.
8. Când verifici termenul de valabilitate al alimentelor, fă diferența între ”a se consuma de preferință înainte de…” și ”expiră la…”. Prima sintagmă semnfică faptul că alimentele pot fi consumate și după această dată, într-un timp rezonabil.
9. Cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci când ai exces de alimente preparate sau ingrediente crude ce pot fi utilizate în siguranță este să le donezi fundațiilor, organizațiilor, spitalelor sau persoanelor nevoiașe.
Sursă informații: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Foto (c) eZiarultău.
CITEȘTE ȘI:
Sfat – primul ghid în care bunicii te învață cum să ai grijă de mediu