Societatea Ornitologică Română (SOR) reia pentru al şaselea an consecutiv numărarea berzelor albe cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!. Astfel, toţi cei care au un smartphone pot participa la recensământul berzelor albe în perioada 10 iunie – 10 iulie. Proiectul este implementat de SOR cu sprijinul companiilor Enel din România.

„Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să ştim câte perechi cuibăresc în România şi care este numărul puilor. Uite barza! este prima aplicaţie de citizen science gratuită din România creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicaţia ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar şi al numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populaţiei de berze albe din România şi pentru crearea hărţilor de distribuţie în proiecte de tip Atlas”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Cum se procedează

Oricine are un smartphone poate descărca aplicaţia gratuit, disponibilă atât pentru iOS, cât şi pentru Android. Excepţie fac dispozitivele care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei. În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului şi aplicaţia. După înregistrarea locaţiei, trebuie completate câteva informaţii: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcţie se află cuibul, numărul puilor din cuib şi dacă acesta este sau nu în pericol.

Totodată, aplicaţia vă solicită şi efectuarea unei fotografii a cuibului. Poziţia cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul şi nu din maşină sau de la distanţă. Dacă nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicaţie pot fi trimise şi ulterior. Acestea ajung în baza de date a SOR şi sunt apoi validate de către biologi.

Cu ajutorul aplicaţiei Uite barza! se pot semnala şi situații nedorite în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viaţa păsărilor. Aplicaţia permite realizarea de fotografii cu aceste situații şi localizarea lor exactă pe hartă.

Şi anul acesta, toate datele colectate prin aplicaţie vor ajunge la toţi distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră să se implice cu toţii în protejarea berzelor albe din România.

Sursă informații și foto: SOR

CITEȘTE ȘI: A înflorit Papucul Doamnei | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.