Societatea Ornitologică Română (SOR) a reluat, ieri, numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!. Recensământul berzelor se face până în 19 iulie. Proiectul a ajuns la a şaptea ediţie şi este implementat de SOR cu sprijinul companiilor Enel din România.

”Fie că eşti iubitor de natură şi păsări sau îţi place să călătoreşti, acum poţi şi tu să fii un ornitolog amator şi să ne ajuţi la recenzarea populaţiei de berze albe din România. Descarcă gratuit aplicaţia pe smartphone-ul tău, fie că ai iOS sau Android (cu excepţia dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei), şi pregăteşte-te pentru o aventură în lumea berzelor albe. Dacă ai deja aplicaţia instalată, atunci este nevoie să îi faci o actualizare din Play Store sau iOS Store şi apoi o sincronizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca aplicaţia să transmită informaţiile colectate de tine către baza noastră de date” – arată SOR într-un comunicat. Aplicaţia furnizează informaţii valoroase pentru conservarea populaţiei de berze albe din România.

Cum se procedează la recensământul berzelor

Când eşti aproape de un cuib de barză, porneşte GPS-ul telefonului şi aplicaţia Uite barza!. Înregistrează locaţia şi completează informaţiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcţie pe care se află cuibul, numărul puilor şi orice pericol care i-ar putea ameninţa. Dar asta nu e tot! Aplicaţia îţi cere să faci şi o fotografie a cuibului pentru a înregistra cu exactitate locaţia. Dacă nu ai conexiune la internet în acel moment nu e o problemă. Datele salvate în aplicaţie pot fi trimise ulterior şi vor ajunge la specialişti.

Potrivit aceleiași surse, aplicaţia nu se opreşte doar la numărarea berzelor. Dacă întâlneşti incidente care implică aceste păsări, cum ar fi electrocutări sau coliziuni, Uite barza! îţi permite să semnalezi aceste situaţii. Fiecare informaţie introdusă în aplicaţie este importantă pentru protejarea speciei. Toate datele colectate prin aplicaţie vor ajunge la toţi distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toţii în protejarea berzelor albe din România.

Sursă informații și foto: Societatea Ornitologică Română

CITEȘTE ȘI: Trăgând cu ochiul prin natură | În lumea mistreților | video

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.