Proiectul pentru sisteme de monitorizare video în pădure, în dezbatere publică

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale. Este vorba de 300 de sisteme video care vor fi instalate în 11 județe, la ieșirea de pe drumurile forestiere, în cadrul unui proiect care are un buget estimat la aproximativ 12 milioane de lei.

Ținta acestei investiții este aceea de a monitoriza orice cantitate de masă lemnoasă care iese din pădure.

”Am o veste foarte bună pentru protecția pădurilor României. Am început demersurile pentru realizarea unui sistem pe care mulți îl consideră veriga lipsă din pachetul de măsuri pentru lupta împotriva tăierilor ilegale: sistemul de monitorizare video pe drumurile forestiere”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Sistemele de supraveghere video vor fi amplasate în zonele cu risc ridicat în ceea ce privește tăierile ilegale. La alegerea zonelor s-a luat în calcul suprafața de pădure din fiecare județ, volumul exploatat și transportat, precum și cuantumul tăierilor ilegale identificate.

În ceea ce privește alegerea punctelor de instalare a camerelor video, acestea se vor afla pe drumurile forestiere, în apropierea intersecțiilor cu drumurile publice, în zone intens practicate de transportatorii de masă lemnoasă.

În acest moment, sunt funcționale două astfel de sisteme de supraveghere independente finalizate, unul în județul Prahova, gestionat de Romsilva, și celălalt, în Suceava, instalat și utilizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”(INCDS).

Imediat după aprobarea Ordonanței de Urgență, vor fi planificate fiecare din cele 300 de puncte de monitorizare și va începe procedura de achiziție.

Persoanele sau organizaţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale poate fi consultat aici.

Sursă informații: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.