Programul naţional ”Săptămâna verde”, metodologie aprobată

”Am avizat, în cadrul Comisiei de dialog social, Metodologia de organizare a programului național Săptămâna verde”, a transmis ieri Ministerul Educației.

De ce o „Săptămână verde”? ”Pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar ele sunt consecințe ale comportamentului nostru! Pământul are nevoie de noi, iar școala este locul în care copiii pot învăța, împreună, să aibă mai multă grijă de el! Pentru că se creează contexte pentru activități în comun – preșcolari, elevi, cadre didactice, părinți, iar aceste contexte sunt nu doar mijloace de învățare, ci și căi de formare a unei culturi școlare bazate pe încredere, respect, colaborare, susținere reciprocă și comunicare nonviolentă”, explică reprezentanții Ministerului Educației.

În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura, conform metodologiei, activități educaționale precum lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea.

Programul „Săptămâna verde” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare. Se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unităţi de învăţământ. În perioada alocată programului „Săptămâna verde”, nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit. Participarea este obligatorie atât pentru antepreșcolari / preșcolari / elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ.

Potrivit structurii anului școlar 2022/2023, programele ”Şcoala altfel” şi ”Săptămana verde” se pot programa în intervalul 27 februarie – 16 iunie. Cele două nu se planifică în acelaşi modul de învăţare.

Metodologia de organizare a programului naţional ”Săptămâna verde”, aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Educației

CITEȘTE ȘI:
Proiectul privind structura anului școlar 2023-2024, în consultare publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.