Pentru prima dată în acest an, vor fi decernate Premiile ecologice ale Uniunii Europene. Recompensează diferiții actori activi de-a lungul lanțului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect excelent, inovator, durabil și menit să inspire.

Până în 2030, utilizarea a 25 % din terenurile agricole din UE pentru agricultura ecologică

Creșterea ponderii producției ecologice în agricultură, acvacultură și industria alimentară reduce semnificativ utilizarea îngrășămintelor chimice, a pesticidelor și a antimicrobienelor. Are efecte pozitive pentru climă, mediu, biodiversitate și bunăstarea animalelor. De aceea, producția ecologică a fost identificată ca factor-cheie în realizarea obiectivelor ”Pactului verde european”, ale strategiei ”De la fermă la consumator” și ale strategiei în domeniul biodiversității. Prin urmare, Comisia Europeană a definit ca obiectiv utilizarea a 25 % din terenurile agricole din UE pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și creșterea semnificativă a acvaculturii ecologice.

În sprijinul acestui obiectiv, în martie 2021, Comisia Europeană a adoptat ”Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice”. Acesta se bazează pe abordarea conform căreia, pentru a stimula producția ecologică, cererea de astfel de produse ar trebui să crească. Pentru aceasta este nevoie, printre altele, de o sensibilizare sporită a consumatorilor cu privire la caracteristicile și beneficiile producției ecologice.

Pentru reducerea impactului agriculturii asupra mediului și climei

În acest scop, planul de acțiune include lansarea unor premii anuale care recunosc excelența de-a lungul întregului lanț valoric ecologic. Scopul lor este de a-i recompensa pe cei mai buni și mai inovatori actori ecologici. Contribuind la reducerea impactului agriculturii asupra mediului și climei, precum și la realizarea obiectivelor strategiei UE în domeniul biodiversității și ale strategiei „De la fermă la consumator”. Aceste premii vor fi acordate pentru prima dată în 2022.

Premiile ecologice ale UE includ șapte categorii și opt premii individuale. Ele îi recompensează pe diferiții actori activi de-a lungul lanțului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect excelent, inovator, durabil și menit să inspire, care produce o valoare adăugată reală pentru producția și consumul ecologic.

Înscrierile încep în 25 martie. Data-limită pentru trimiterea candidaturilor: 8 iunie. Aceste premii sunt nefinanciare. Vor fi acordate pe 23 septembrie. Atunci când se sărbătorește Ziua europeană a agriculturii ecologice. Deși nu se acordă premii în bani, proiectul propus va beneficia de recunoaștere și de o mai mare vizibilitate publică.

Premiile ecologice ale UE sunt organizate în comun de Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Comisia Europeană

CITEȘTE ȘI:
”Comunitățile Pădurii de Mâine”, program de finanțare nerambursabilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.