A fost aprobată prin Hotărâre de Guvern operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL 2.0. Noua versiune vine cu inovații care nu numai că ajută munca de combatere a tăierilor ilegale, dar și simplifică totodată munca lucrătorilor silvici din teren, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat hotărârea pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului, şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
”Prin acest act normativ se aprobă operaționalizarea SUMAL – cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure. Noua versiune aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale și, totodată, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren”, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
SUMAL 2.0 obligă la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea. ”Cu noul SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz”, arată aceeași sursă.
O altă particularitate a noului SUMAL este aceea că se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.
Comunicatul integral este disponibil aici.
Sursă informații și foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor