Nouă rundă de finanţare pentru crearea reţelei naţionale a staţiilor de încărcare a maşinilor electrice

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică, până în 30 noiembrie, programul prin care România poate dezvolta infrastructura de încărcare a maşinilor 100% electrice.

”Bugetul pentru viitoarea sesiune de finanţare este de 96 de milioane de lei şi permite montarea a până la o mie de puncte de încărcare pe teritoriul României”, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Noutatea programului din acest an este că, spre deosebire de cel anterior, în care prioritate au avut municipiile, acum vor putea aplica şi oraşele turistice din ţară, dar şi localităţile din zonele metropolitane ale municipiilor reşedinţă de judeţ.

„Interesul nostru este unul singur: să ajungem în punctul în care oricine poate traversa România cu o maşină electrică. Anul acesta, România este printre ţările cu cel mai mare apetit pentru achiziţia maşinilor electrice şi cred că acesta este doar începutul. Rabla PLUS a înregistrat în 2020 cel mai mare record de când există programul: peste 4.600 de maşini rezervate, mai mult decât în cei toţi trei ani de când programul rulează”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Conform ghidului de finanţare al programului derulat prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM), cuantumul finanţării este de 90% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

”Astfel, municipiile, altele decât cele reşedinţă de judeţ şi localităţile declarate staţiuni turistice de interes naţional, vor putea obţine maximum 1.500.000 lei pentru instalarea staţiilor de încărcare. De asemenea, localităţile din zonele metropolitane ale municipiilor reşedinţă de judeţ pot accesa maximum 1.000.000 lei. Precizăm că suma maximă finanţată pentru instalarea unei staţii de reîncărcare este de 190.000 lei”, informează MMAP.

În programul anterior, au aplicat 38 de municipii din ţară, care vor construi 291 de staţii de reîncărcare rapidă, cu peste 600 de puncte de încărcare. ”Până acum, au fost aprobate finanţările pentru 19 oraşe, respectiv pentru 142 de staţii cu 302 puncte de încărcare. Oraşele care au aprobat finanţările sunt: Zalău, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Târgu Mureş, Oradea, Baia Mare, Focşani, Satu Mare, Reşiţa, Giurgiu, Călăraşi, Slatina, Timişoara, Alba Iulia, Suceava, Galaţi, Braşov, Deva”, precizează MMAP. În perioada următoare vor fi analizate şi cererile celorlalte oraşe care s-au înscris în sesiunea de finanţare.

Sursă informații și foto: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.