Printr-o hotărâre a Guvernului s-a aprobat, în 6 aprilie, dotarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Gărzii Naţionale de Mediu cu drone şi autolaboratoare pentru măsurarea calităţii aerului.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea sistemului naţional de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului şi implică extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare a calităţii aerului din administraţia instituţiilor aflate în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. În cadrul acestui proiect se vor achiziţiona 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calităţii aerului, 46 de sisteme aeropurtate (adică drone) dotate cu senzori şi echipamente specifice activăţilor de inspecţie şi control, precum şi o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate.

Prin aplicaţia mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg va fi alertat în privinţa posibilelor episoade de poluare şi va avea posibilitatea să semnaleze evenimente cu potenţial ridicat de ameninţare a siguranţei de mediu.

În prezent, la nivel naţional, există un număr de 12 autolaboratoare pentru măsurarea poluanţilor din aer, acestea fiind puse în funcţiune în perioada 2000-2018. Cinci datează din anul 2000 (în judeţele Argeş, Bihor, Constanţa, Mehedinţi, Suceava), trei din 2007 (Maramureş, Prahova, Sibiu), unul din 2008 (Bucureşti), unul din anul 2011 (Mureş), unul din 2014 (Neamţ) şi un altul din 2018 (Alba).

Sursă informații și foto: Ministerul Mediului

Citește și: Campania ”Împădurim Maramureșul” începe mâine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.