La Bastionul Măcelarilor se reciclează | video

”Încă înainte de inaugurarea, în anul 2014, a Grădinii de Fluturi de la Bastionul Măcelarilor (azi, Grădina Vie), resturile vegetale rezultate din îngrijirea spațiului verde luau sănătosul drum al reciclării”, așa începe povestea despre compost a celor de la Bastionul Măcelarilor.

Cum grădina a crescut, a crescut implicit volumul de vegetație, iar resturile sunt pe măsură. ”Ne aflăm acum la a doua formulă de ladă pentru compost, mai încăpătoare, instalată în spatele cerului (Quercus cerris) – arborele plantat de oficialitățile române și norvegiene la inaugurarea Bastionului, din 2011”, precizează sursa citată.

Săptămâna aceasta, Bastionul este temporar închis pentru reparații, așa că a fost momentul pentru recuperarea compostului din ladă. ”Lucrarea necesită un pic de vreme și de energie plus răbdare, de asemenea: compostul trebuie scos din ladă cu furca și apoi cernut. Resturile vegetale care nu s-au descompus încă se reîntorc în grămada viitoare, funcționând ca un fel de activatoare ale descompunerii. Veți fi uimiți, poate, să aflați care este, până acum (căci lucrarea nu e terminată), «recolta» noastră de compost: ei bine, nici mai mult, nici mai puțin decât 86 de găleți (capacitate, 5 litri) de compost negru, afânat, care miroase plăcut a pământ reavăn de pădure!”, spun cei de la Bastionul Măcelarilor. Tot acest compost va fi folosit pentru îmbunătățirea solului din Grădina Vie.

Și asta cu investiție zero! Ei, aproape zero: ”Copiii care au fost membri ai clubului (cu acces gratuit) «Scoate capul din computer- curs de explorare și dez-plictisire» (2014-2016) își amintesc, poate, de mica «taxă» pe care o aveau totuși de plătit ca membri ai clubului: ei erau rugați ca, de fiecare dată când veneau la Bastion, să aducă de acasă o găletușă cu resturile de legume adunate la bucătărie, plicurile de ceai, zațul de cafea, cojile de ouă, resturile de carton sau de hârtie, care ar fi ajuns altfel, de-a valma, la pubelă, împovărând sistemele de gestionare a gunoiului”.

Despre compost, fiecare din noi a mai auzit câte ceva. La o primă impresie, pare ceva complex. ”Dar treaba pe care o au oamenii de făcut e chiar ușoară! Crearea obișnuinței de a gândi în termeni de «organic», compostabil versus necompostabil e poate partea mai grea. Dar în scurt timp, un nou reflex apare, la fel și părerea de rău când vezi resturi aruncate la grămadă, poluând, resturi care s-ar fi putut transforma cu ușurință în pământ pentru flori. Mesajul acestei postări este unul de încurajare: nu vă temeți să alocați în grădină un mic spațiu pentru compost: făcut cum trebuie, procesul e inodor, discret și eficient iar rezultatele aduc întotdeauna multă satisfacție – atât grădinii, cât și dumneavoastră”, vin cu încurajările cei de la Bastion.

Pași mici precum producerea de compost înseamnă nu doar mai puțină poluare și implicit un mediu mai sănătos, ci și educație și conștientizare ecologică.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații, foto și video: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
O plimbare prin Grădina de Fluturi de la Bastionul Măcelarilor | galerie foto
Participă la proiectul pilot “Băimărenii compostează”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.