”Aproape 1.000.000 de sticle PET sunt vândute în fiecare minut în întreaga lume”, menționează reprezentanții proiectului ”Cu apele curate”. V-am atras atenția? Pentru siguranță, mai adăugăm o informație: estimările arată că, în 2050, vom avea în apele planetei mai mult plastic decât pește! Acum haideți să vorbim despre provocarea ”Iulie fără plastic”.

”Plastic Free July”, lansată în 2011 în Australia

”Una din cele mai influente campanii pro-natură a pornit, timid, în 2011, în Australia, când Rebecca Prince-Ruiz, fondatoarea Fundaţiei Fără Plastic (Plastic Free Foundation), a făcut o propunere interesantă oamenilor din această ţară: să nu cumpere produse din plastic în luna iulie”, se arată într-o postare a Ministerului Mediului din România. ”Plastic Free July” (Iulie fără plastic) a devenit rapid o mişcare globală. La care aderă an de an numeroşi activişti de mediu şi oameni iubitori de natură. Din dorința de a face parte din soluția la poluarea cu plastic.

Începe cu pași mici

Este, însă, evitarea totală a plasticului posibilă? Este provocarea ”Iulie fără plastic” una realizabilă? Răspund reprezentanții proiectului ”Cu apele curate”: ”Ne propunem ca, în fiecare an, să tragem un semnal de alarmă privind cantitățile de deșeuri pe care fiecare dintre noi le produce. Timp de o lună ne întoarcem privirea spre produsele pe care le folosim zi de zi care vin ambalate în plastic (spoiler, nu sunt puține), refuzăm să le cumpărăm și găsim alternative pentru fiecare dintre ele, în așa fel încât, la finalul lunii iulie, să formăm obiceiuri noi de consum”.

Nu știi de unde să pornești? Începe cu pași mici. Caută mai întâi o alternativă pentru sticla de plastic din care bei apă în fiecare zi. Filmul ”Viața fără plastic”, realizat în cadrul proiectului ”Cu apele curate”, inițiat de Asociația Mai Mult Verde și Lidl, vine cu sugestii despre cum putem lupta, în viața de zi cu zi, cu abundența acestui material nociv pentru noi și pentru planetă.

Sursă informații: Cu apele curate, Ministerul Mediului. Sursă foto: Cu apele curate.

CITEȘTE ȘI:
Demersuri pentru ape curate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.