WWF România a organizat în Maramureș conferința internațională „Asigurarea conectivității ecologice pentru carnivorele mari din Carpați”. Cu scopul ”de a oferi o platformă eficientă pentru un schimb de informații în domeniul managementului durabil al carnivorelor mari și al identificării și protejării coridoarelor ecologice în Carpați și, astfel, de a sintetiza rezultatele și lecțiile învățate în cadrul proiectului «Granițe deschise pentru fauna sălbatică în Carpați» și nu numai”, menționează cei de la WWF.
Experți din șase țări
Experți din Slovacia, Ungaria, Ucraina, Austria, Bolivia și România au participat la conferință. ”Conectivitatea ecologică este o condiție esențială pentru supraviețuirea multor specii, atât pentru animale, cât și pentru plante. În prezent, fragmentarea peisajului pune limite semnificative în deplasarea speciilor de faună sălbatică și amenință astfel existența lor”, precizează sursa citată.
8.000 de urși bruni în Europa Centrală și de Sud-Est
Conform WWF, se estimează că aproximativ 8.000 de urși bruni trăiesc în Europa Centrală și de Sud-Est. ”Aceste mamifere de importanță ecologică critică, strict protejate și semnificative din punct de vedere cultural sunt amenințate nu numai de braconaj, ci și de fragmentare și micșorarea habitatelor provocate de o planificare și dezvoltare haotică a infrastructurii”, se arată pe pagina dedicată proiectului ”Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați”.
Proiect demarat în 1 octombrie 2019
Proiect care și-a propus stabilirea unei cooperări regionale mai puternice pentru dezvoltarea durabilă, biodiversitatea și conservarea peisajului în zona transfrontalieră din Carpați (Ungaria – Slovacia – România – Ucraina). ”Granițe deschise pentru pentru fauna sălbatică din Carpați / Open borders for wildlife in the Carpathians” a început în 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria – Slovacia – România – Ucraina ENI 2014-2020, pentru o perioadă de 34 de luni.
Coferința din Maramureș a fost organizată în colaborare cu Societatea Ornitologică Slovacă/BirdLife, ONG RachivEcoTur (Ucraina) și Parcul Național Aggtelek (Ungaria).
Mai multe informații despre proiect, aici.
Sursă informații și foto: WWF România
CITEȘTE ȘI:
WWF-România | Proiect pilot pentru plata serviciilor ecosistemice din Maramureș