World Wide Fund for Nature România și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș derulează împreună o campanie de conștientizare privind gravitatea și efectele profund negative pentru mediu și calitatea vieții noastre pe care le are incendierea vegetației.
Campania dorește creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din Maramureș asupra pericolului constituit de arderea vegetației ierboase asupra mediului. În cadrul fiecărei primării vor fi afișate informații legate de acest subiect și se vor putea purta discuții cu experți de la World Wide Fund for Nature (WWF) și din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș, anunță reprezentanții WWF.
”Arderea vegetației ierboase și a tufărișurilor este o practică considerată bună de către mulți dintre locuitorii Maramureșului și este folosită în fiecare primăvară și toamnă pentru «curățarea» terenurilor. Anual, zeci de hectare de teren trec prin acest proces păgubos și, mai ales, periculos pentru că incendierea vegetației degradează solul, distruge biodiversitatea, omoară specii și chiar periclitează viața și sănătatea omului. Acest fenomen dăunător și periculos trebuie stopat!”, se arată în comunicatul WWF.
În cazul acestor incendieri, avertizează WWF, riscul de extindere a focului în zona forestieră este foarte mare, ceea ce ar afecta aproape iremediabil ecosistemul forestier. ”În prezent vedem pe întreaga planetă cum incendiile de vegetație mistuie suprafețe ample de pădure, pârjolesc localități și distrug vieți. Schimbările climatice au condus la apariția unor condiții care cresc riscurile producerii și propagării incendiilor de vegetație prin creșterea perioadelor cu temperaturi ridicate și instalarea rapidă a secetei. În aceste condiții, o reevaluare comportamentală față de acest obicei nefast trebuie făcută, altfel riscăm să vedem și în zona noastră incendii de vegetație asemănătoare celor din Grecia și Turcia”, precizează sursa citată.
Schimbarea propriului comportament constituie un prim pas în a stopa și a combate schimbările climatice. Și dacă toate aceste informații nu au fost suficiente motive pentru a abandona obiceiul arderii vegetației ierboase și a tufărișurilor, WWF mai oferă un argument: ”Legea mediului pedepsește arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și a vegetației ierboase cu amendă considerabilă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice”.
Înfiinţată în 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.
Sursă informații și foto: WWF România