Tu ce faci în 21 noiembrie? Asociația pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus te invită să participi la prima plantare virtuală de copaci din România.
”Organizăm prima plantare virtuală din România, în toamna lui 2020, și, în același timp, adunăm fonduri pentru a planta, în primăvara lui 2021, o nouă perdea forestieră de protecție în sudul României, un adevărat scut viu!”, anunță cei de la asociația ViitorPlus.
”În 21 noiembrie plantăm împreună, dar de la distanță și în siguranță: fiecare dintr-un loc ales cu grijă aproape de casă, unde puieții primiți de la noi pot crește și vă pot proteja în viitor. Ne vom întâlni doar în online să ne bucurăm de realizările noastre colective”, acesta este principiul care stă la baza acțiunii ”Adoptă un scut viu”, organizată în cadrul proiectului ”Adoptă un copac”.
🌳 Ce plantezi?
Contra unei donații, poți alege un pachet de arbori potrivit pentru zona în care locuiești. Ai la dispoziție trei pachete cu câte 7 puieți forestieri potriviți pentru zona de câmpie, deal sau munte, precum și un pachet mini cu specii de arbuști, special pentru cei care nu au prea mult spațiu la dispoziție. Donațiile pot fi făcute până în 6 noiembrie, urmând ca puieții să fie livrați până în 20 ale lunii, așa încât să îi poți planta, dacă îți permite vremea, pe 21 noiembrie în cadrul acțiunii ”Prima plantare virtuală”.
🌳 Cum plantezi?
Vei afla tot ce trebuie să știi despre plantarea copacilor din Ghidul de Plantare, pe care îl vei primi prin email, după efectuarea donației. Odată cu el vei primi și invitația de acces în comunitatea de pe Facebook, unde poți întreba ce vrei tu despre cum să plantezi pe 21 noiembrie și ori de cate ori vei mai face asta în viitor.
🌳 Unde plantezi?
Terenul pe care plantezi îl alegi cu responsabilitate chiar tu. Sfatul este să plantezi pe un teren propriu sau unul pentru care ai autorizație, de exemplu în curtea proprie, în cea a bunicilor de la țară sau în fața blocului, și acolo unde copăceii vor avea un scop: să protejeze un teren, să fixeze pământul, să oprească vântul și zăpada.
🌳 Cum plantăm împreună?
În 21 noiembrie, la orele dimineții, începe evenimentul virtual de plantare. ”Noi vom fi la Dragalina iar tu poți planta acolo unde ai găsit loc bun pentru ca puieții să crească bine în pământ. Noi vom planta o perdea forestieră de protecție pentru Liceul Tehnologic «Duiliu Zamfirescu», ce va măsura 18 metri în lățime și un kilometru în lungime. Vom împărtăși online experiența de plantare, pașii de realizare a acesteia, sfaturi de îngrijire ale puieților proaspăt puși în pământ și experiențe personale ale oamenilor de pe teren”, informează organizatorii.
În 2008, ViitorPlus – Asociația pentru dezvoltare durabilă pornea proiectul de împădurire ”Adoptă un copac!” cu gândul la importanța recuperării suprafețelor pierdute și a reamintirii rolului crucial pe care pădurile îl au în echilibrul fragil al vieții. În perioada 2008-2016, sub umbrela ViitorPlus, peste 10.000 de voluntari s-au implicat în înființarea a 36 de hectare noi de pădure. În plus, s-au strâns fonduri pentru încă 21 hectare. Cele 57 hectare totale au fost transferate spre administrare Asociației Pădurea Copiilor, în iulie 2016, la desprinderea acesteia din ViitorPlus. Din noiembrie 2016, Asociația ViitorPlus a reluat eforturile de împădurire prin proiectul ”Adoptă un copac!”, cu care și-a propus să aducă în continuare o contribuție importantă la creșterea și protejarea suprafețelor de pădure din România, cu focus asupra perdelelor forestiere, și implicarea unui număr cât mai mare de oameni în acest demers.
”La distanță, însă uniți de același scop, hai să plantăm cu toții câți mai mulți copaci, care vor restabili echilibrul naturii și al nostru, deopotrivă!”
🌳 Mai multe informații sunt disponibile aici.
Sursă informații și foto: Adoptă un copac