Un sondaj desfășurat cu fermieri din trei regiuni din România (Banat, Transilvania și Maramureș) și cu reprezentanți ai cinci asociații agricole cu reprezentativitate la nivel național a derulat WWF-România. ”Sondajul scoate la iveală vocile celor mulți, dar puțini auziți în mediul politicilor publice din sectorul agro-alimentar, care sunt puternic afectați de efectele schimbărilor climatice (în mod special de seceta severă) și prea puțin sprijiniți pentru a-și ține fermele în viață”, informează WWF-România.
Sondajul face parte dintr-un proiect-pilot de abordare a nevoilor și ideilor fermierilor în contextul impactului crescând al schimbărilor climatice, desfășurat de WWF în parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cu sprijinul European Climate Foundation (ECF). ”Într-un mediu marcat de secete prelungite, valuri de căldură și alte fenomene extreme precum secarea surselor de apă (râuri, lacuri), precum și de dificultăți legate de desfacerea produselor alimentare, proiectul propune o platformă de dialog și colaborare pentru identificarea, discutarea, împărtășirea soluțiilor de adaptarea la aceste provocări”, precizează sursa citată.
Principalele îngrijorări ale fermierilor în legătură cu clima sunt seceta și arșița, urmate de întețirea problemelor cu bolile și dăunătorii și reducerea resurselor de apă. În ceea ce privește degradarea naturii/resurselor naturale, principalele îngrijorări exprimate vizează tăierea pădurilor, impactul pesticidelor/îngrășămintelor chimice și degradarea solurilor (prin eroziune, poluare sau chiar deșertificare), urmate de poluarea aerului și a apelor.
Întrebați despre cum văd agricultura românească peste 5-10 ani, fermierii locali spun că ”fermele mici vor continua să dispară (inclusiv din motive legate de accesul la piață), iar agricultura se va intensifica și mai mult și se va concentra în mâinile a puțini oameni”, informează WWF-România.
Participanții la studiu au subliniat faptul că viitorul agriculturii românești depinde de o abordare coerentă din partea autorităților: ”printre priorități se numără un sprijin real pentru micii producători, reducerea birocrației, informarea/consilierea/educația, eliminarea lanțurilor lungi de distribuție, sprijinirea diverselor metode de agricultură durabilă și a inițiativelor locale prin centre de colectare, procesare, ambalare și piețe de desfacere”.
Mai multe detalii, aici.
CITEȘTE ȘI:
Cooperare pentru biodiversitate și coexistență om – faună sălbatică în zona transfrontalieră