Asociaţia Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership, a demarat primul studiu din România privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre.
Un studiu necesar
”Studiul vine ca o necesitate a estimării acestor cantităţi, deoarece până acum nu a fost făcută nicio analiză în acest sens pe sectorul românesc al Dunării. Singurul studiu efectuat pe tema plasticului care ajunge în Dunăre a fost realizat între 2010 şi 2012 de Universitatea din Viena, pe un segment al fluviului dintre Viena şi Bratislava, rezultatele indicând faptul că în România ajung zilnic 4,2 tone de plastic” – se arată într-un comunicat al Asociației Mai Mult Verde.
Prelevarea aluviunilor se va face pe tot parcursul anului 2022 în două locaţii: la intrarea Dunării în ţară, la Moldova Nouă, şi înainte de ieşirea sa în Delta Dunării, în zona Isaccea. Testarea se va face în toate cele patru anotimpuri, cu accent pe perioadele ploioase şi de topire a zăpezilor, în care cantitatea de aluviuni aduse de afluenţi pe Dunăre creşte simţitor, relevă sursa citată.
Plastic, microplastic, poluare
Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu un diametru de maxim 5 mm. Acesta provine din descompunerea articolelor mai mari fabricate din plastic, precum ambalaje, PET-uri, materiale textile, dar şi din abraziunea anvelopelor. Se estimează că acum există trilioane de particule microplastice în mediul marin.
„Problema este că materialele plastice (inclusiv microplasticele) se descompun în sute sau chiar mii de ani şi, prin urmare, resturile de plastic se acumulează în apele noastre de la an la an. Microplasticele pot fi confundate cu hrană de către păsări şi peşti, iar aceasta este o reală problemă inclusiv pentru sănătatea noastră, a oamenilor”, spune Marta Popescu, coordonator al programului „Cu apele curate”.
Conform studiilor efectuate până acum referitoare la distribuţia plasticului în apele curgătoare, peste 98% din deşeuri plutesc la o adâncime de sub un metru de la suprafaţă, iar cea mai mare parte a deşeurilor se află chiar în prima jumătate de metru.
Sprijin pentru cei care vor să ocrotească mediul
„Studiul va reprezenta un sprijin pentru organizaţiile guvernamentale care pot direcţiona eforturi către prevenirea poluării cu microplastic. Totodată, informaţiile vor fi relevante pentru comunitatea de cercetători şi activişti de mediu, comunitate care poate interveni prin activităţi de remediere sau prevenire a acestui tip de poluare. Tot lanţul trofic este afectat de acest tip de poluare, iar consecinţele sunt diverse”, afirmă Ionuţ Procop, preşedinte al Global Water Partnership România.
Programul ”Cu apele curate” este o iniţiativă a Asociației Mai Mult Verde susţinută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acţiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje şi regândirea designului acestora, la reciclare şi acţiuni de ecologizare, până la inovare şi educare în domeniu.
Sursă informații: Asociația Mai Mult Verde. Sursa foto: cuapelecurate.ro
CITEȘTE ȘI: Campanie de împăduriri | Primăvară cu 10,8 milioane de puieți plantați