De azi intră în vigoare sistemul garanţie – returnare

Începând de azi, pentru fiecare ambalaj de băuturi cu sigla RetuRO vom plăti cu 50 de bani în plus, bani pe care îi vom primi înapoi atunci când ducem ambalajul la reciclat. În cadrul sistemului garanție – returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al României.

50 de bani garanție pentru orice ambalaj de băutură achiziționată

În octombrie 2021, Executivul aproba, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Hotărârea de Guvern care reglementează sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR). ”Acest sistem presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri”, se arăta la acea oră în comunicatul ministerului de resort.

Sunt vizate ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal

Prevederile sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Pentru a fi identificate ușor, produsele care fac parte din sistem sunt marcate cu un logo specific.

”După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație”, se arată pe site-ul RetuRO.

Scopul: introducerea ambalajelor într-o economie circulară

Scopul acestui sistem este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. ”Acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%. De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030”, precizează sursa citată.

Mai multe detalii, aici.

Sursă foto: RetuRO

CITEȘTE ȘI:
România curată (?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.