Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand” Sighetu Marmației este ”școală prietenoasă cu natura”. O titulatură primită de la Societatea Ornitologică Română.

”Am simțit că formăm o echipă puternică”

Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand” Sighetu Marmației s-a înscris în programul ”Școli prietenoase cu natura” derulat de Societatea Ornitologică Română. ”Pe parcursul întregului an școlar 2020/2021 am desfășurat activități de cunoaștere și protejare a naturii. Acestea s-au derulat atât fizic, la școală și în natură, cât și online, de acasă. Indiferent de condiții, am simțit că formăm o echipă puternică, o familie mai bine spus”, spune profesor Dorina Grigor.

Iar activitățile derulate nu au fost puține. ”Sărbătorirea zilelor unor specii de păsări, participarea la Olimpiada speciilor, confecționarea de hrănitoare și adăpători pentru păsări pe timpul iernii, aplicarea de protecții pe fereastră împotriva coliziunii păsărilor, plantarea de arbuști care să atragă insectele, documentarea vastă și riguroasă în ceea ce privește viața animalelor și plantelor din mediul apropiat nouă sunt câteva din acțiunile noastre legate de acest proiect”, contabilizează dascălul.

”Pornim la drum din nou!”

Parcurgerea cu succes a primului an de proiect a adus colegiului sighetean plăcuța de ”Școală prietenoasă cu natura”. Proiectul, însă, spune profesorul Dorina Grigor, merge mai departe: ”Pornim la drum din nou! Invităm cât mai mulți voluntari, elevi și dascăli, să ni se alăture! Nu doar că trebuie să ne păstrăm plăcuța, ci, de fapt, trebuie să conștientizăm importanța protejării și cunoașterii naturii, mai ales a celei apropiate nouă, de care ne bucurăm zi de zi”.

Protejarea biodiversității și educația ecologică în școli, scopul programului

Programul ”Școli prietenoase cu natura” are ca scop protejarea biodiversității și educația ecologică în școli. Participarea la program este gratuită, dar condiționată de înregistrare. La sfârșitul anului școlar, activitățile se raportează prin completarea formularului de raportare și se documentează cu câte o poză. Instituțiile de învățământ care derulează corect minimum cinci activități din lista propusă sunt premiate cu plăcuța programului sau se certifică în vederea menținerii titlului de ”Școală prietenoasă cu natura”.

”Nevoia unui astfel de program de educație este evidentă, cifrele din ultima ediție fiind relevante: peste 21.000 de elevi participanți din 320 de școli din toate județele țării”, menționează organizatorii.

A șasea ediție a celui mai important program de educație derulat de Societatea Ornitologică Română, ”Școli prietenoase cu natura”, a fost deschisă pentru anul școlar 2021/2022 în 8 octombrie. Înregistrările rămân deschise până în 7 noiembrie.

Mai multe detalii despre programul ”Școli prietenoase cu natura” găsiți aici.

Sursă informații și foto: Societatea Ornitologică Română, prof. Dorina Grigor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.