O echipă internaţională de cercetători de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj, universitățile South Florida, Columbia și New Mexico, din SUA, şi Universitatea Insulelor Baleare, din Spania, a reconstituit poziţia nivelului mării din ultimii 6,5 milioane de ani pentru câteva intervale de timp de mare interes pentru comunitatea ştiinţifică.

Cercetătorii au folosit depozite carbonatice care se formează doar în zona de oscilaţie a nivelului mării (maree) în peşterile litorale din Mallorca (vestul Mediteranei), rezultatele studiului fiind extrem de importante pentru prognozarea creşterii nivelului global al mării în următoarele decenii şi secole. Oamenii de ştiinţă s-au bazat pe dovezi geologice din anumite perioade interglaciare când clima era mai caldă decât astăzi.

„Estimările directe şi robuste ale nivelului mării pe baza depozitelor investigate în peşterile din Mallorca oferă repere importante în intervale de timp de mare interes din ultimii 6,5 milioane de ani, care, coroborate cu studii pe alte depozite (terase marine, corali etc.), sunt utile, aşadar, pentru a obţine o perspectivă asupra magnitudinii şi frecvenţei creşterii nivelului mării în viitor”, a arătat prof. univ. Bogdan Onac (UBB), unul din coautorii studiului.

Cercetările au fost finanţate de granturi oferite de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă (SUA) şi Ministerul Cercetării din Spania.

Sursa: UBB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.