Caravana „Apăr apa” și-a început drumul prin țară, ea vizând testarea apei din fântâni pentru determinarea nivelului de nitraţi din 6.000 de gospodării.

Până la sfârşitul anului vor fi vizitate 200 de unități administrativ-teritoriale unde se va testa demonstrativ apa provenită din surse necentralizate (fântâni, puţuri etc.) şi consumată în gospodării, pentru a stabili dacă valoarea concentraţiei de nitraţi se află în limitele potabilităţii.

Cu prilejul demonstraţiilor legate de testarea apei vor fi anunţate concursuri cu premii pentru elevi şi pentru fermieri pe teme privind problematica poluării apei cu nitraţi şi bunele practici agricole.

Acţiunea este organizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în cadrul proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”.

”O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ şi împrăştierea lui în perioadele de interdicţie, când plantele nu consumă nitraţii din compost. În acest fel, nitraţii ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor”, a explicat Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP.

Campania naţională de conştientizare „Apăr apa” urmăreşte reducerea poluării apelor cu nitraţi proveniţi din surse agricole, conservarea resursei de apă potabilă, sănătatea populaţiei şi, nu în ultimul rând, conformarea României la reglementările Uniunii Europene.

Sursă informații: MMAP. Imagine de Wilson Paccha de la Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.