Tradiția păstrării bradului natural până la Sărbătoarea Sfântului Ioan e greu de respectat, mai ales în cazul brazilor împodobiți cu mult înainte de Crăciun. Așa că unii sunt despodobiți imediat după Revelion. ”Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor!”, face apel Laurențiu Alexandru Păștinaru – președinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Firmele care au contracte cu unitățile administrativ-teritoriale, pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați, astfel încât aceștia să ajungă în stațiile de compostare, pentru a fi transformați în compost și anunță programul pe site-urile proprii sau prin anunțuri afișate în locuri publice.

„Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spații de parcare sau spații verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunțat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru mașinile care sunt parcate în apropierea blocurilor. Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei”, subliniază președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

În zonele de case, cantitatea de brazi uscați este mult mai mică, pentru că oamenii fie îi mărunțesc și îi pun la rădăcinile altor pomi, pe post de rumeguș, pentru a le proteja de boli și dăunători, fie îi taie și îi păstrează pentru foc sau grătar ori îi transformă în obiecte de decor naturale. Nici în acest caz, însă aruncarea nu trebuie făcută la întâmplare, dacă nu este refolosit materialul lemnos, ci trebuie scoși în zona din care se colectează de obicei deșeurile, având grijă să nu încurce circulația pe trotuare sau să ocupe parcările stradale.

O altă variantă, pentru predarea brazilor uscați, în vederea reciclării, o reprezintă punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensați cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături. Toate aceste campanii sunt anunțate, de asemenea, pe site-urile sau pagini de social media ale magazinelor respective.

”Conform statisticilor, la nivel european se taie anual peste 60 de milioane de brazi pentru Crăciun, dar numărul acestora se diminuează de la an la an, pentru că oamenii se gândesc din ce în ce mai mult la natură și aleg să investească în brazi artificiali, pe care îi pot utiliza chiar și 10-15 ani, protejând mediul înconjurător”, se arată în postarea ANPM.

Sursă informații: ANPM

CITEȘTE ȘI:
România curată (?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.