Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este celebrată în 14 octombrie. O inițiativă WEEE Forum – asociația internațională non-profit a organizațiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice și electronice. Evenimentul reprezintă o ocazie excelentă pentru a atrage atenția consumatorilor asupra importanței colectării selective a aparatelor uzate. Cu scopul de a spori reutilizarea, recuperarea și reciclarea lor.
Într-o gospodărie europeană medie, până la 5 kg de dispozitive electronice mici stocate
Tema ediției din acest an este ”Recycle it all, no matter how small!” / ”Reciclați-le pe toate, indiferent cât de mici sunt!”. Din perspectiva utilizării resurselor, aparatele electrice și electronice mici, aflate la sfârșitul duratei de viață, reprezintă o provocare semnificativă. ”ONU a estimat că în 2019 au fost produse peste 22 de milioane de tone de deșeuri electronice mici în întreaga lume. Aceasta reprezintă 40% din cele 57 de milioane de tone de deșeuri electronice totale la nivel mondial”, se arată într-un comunicat TGP – The Green Project.
Datorită dimensiunilor reduse, articole precum telefoanele mobile, periuțele de dinți electrice, prăjitoarele de pâine sunt adesea amestecate cu alte deșeuri. Și reprezintă o proporție semnificativă din cele 8% din deșeurile electronice care sunt aruncate în coșurile de gunoi. ”Într-o gospodărie europeană medie sunt stocate până la 5 kg de dispozitive electronice de mici dimensiuni. Este esențial ca oamenii să devină mai conștienți de această problemă și să fie oprită pierderea resurselor importante pe care aceste articole le conțin”, menționează sursa citată.
Toți cei care doresc să se debaraseze responsabil de deșeurile electrice pot participa la campania de colectare desfășurată în Baia Mare până în 1 noiembrie. Marcând astfel Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice.
Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile, corpuri de iluminat, care nu mai sunt utilizate, intră în categoria DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice). Și trebuie reciclate. ”Practic colectăm și reciclăm aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează cu baterii”, spun cei de la TGP – The Green Project.
Programul campaniei
În intervalul 1 octombrie – 1 noiembrie va funcționa de luni până vineri Serviciul permanent de colectare a deșeurilor electrice grele și voluminoase. Acestea vor fi preluate gratuit de la domiciliu sau sediu de firmă / instituție pe baza unei programări plasate prin:
– apel la 0744-781781 sau TEL VERDE 0800 444 800 de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.00;
– completare formular de comandă 24/7 de pe http://thegreenproject.ro/comanda sau https://colecteaza.ro/puncte-de-colectare/reciclare-deseuri-electrice-maramures-mm/
Sâmbătă, 15 octombrie, între orele 10.00 și 15.00, pe lângă colectarea de la domiciliu, cetățenii pot aduce aparatele electrice vechi, defecte și la punctele de colectare. Amplasate în parcul de la RFN, pe platoul din Piața Revoluției, la intersecția Bulevardului Republicii cu strada Lupului.
Se va organiza și o tombolă cu premii constând în electrocasnice noi. Premiile sunt: 1 x cuptor cu microunde, 2 x prăjitor de pâine, 2 x cafetieră, 2 x fier de călcat, 2 x bormașină, 2 x sandwich maker, premii puse la dispoziție de OIREP Eco Positive. Extragerea câștigătorilor va avea loc vineri, 5 noiembrie, la ora 12.00, în parcul de la RFN.
Campania de colectare este organizată de Primăria Baia Mare împreună cu operatorul de colectare TGP – The Green Project. Cu susținerea OIREP Eco Positive și a partenerilor locali: ADIGIDM Maramureș, Garda de Mediu Maramureș, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș și Camera de Comerț și Industrie Maramureș.
Sursă informații și foto: TGP – The Green Project
CITEȘTE ȘI:
Sfat – primul ghid în care bunicii te învață cum să ai grijă de mediu