WWF România – filiala Maramureș a început proiectul pilot de refacere și îmbunătățire a suprafețelor destinate hranei faunei sălbatice din zona coridoarelor ecologice din Maramureș. Aceste demersuri fac parte din proiectul „Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați”, care își propune identificarea și securizarea rețelei de coridoare ecologice transfrontaliere din Ungaria, Slovacia, Romania și Ucraina.

Până în prezent, 6 hectare de păşune (terenuri din fondul forestier pentru hrana faunei salbatice) din zona coridoarelor ecologice identificate în judeţul Maramureş au fost restaurate utilizându-se măsuri premergătoare de eliminare a speciilor slab calitative pentru hrana faunei sălbatice şi însămânţarea cu specii erbacee care sa crească deopotrivă cantitatea şi calitatea hranei produse. Punctual, măsurile de restaurare a păşunilor au inclus: adunatul şi transportul unor pietre de pe păşune; combaterea vegetaţiei ierboase nevaloroase de pe păşune prin cosire; îndepărtarea de pe păşuni a arborilor, acolo unde este necesar; pregătirea covorului vegetal pentru supraînsămânţări, utilizându-se sămânţă din păşunile/fâneţele din zonă; înlocuirea păturii erbacee degradate cu specii de plante ierboase cum ar fi trifoiul alb; îndepărtarea unor ramuri din partea inferioară a coroanei arborilor pentru a creşte gradul de luminozitate.

Acțiunile de renaturare se realizează în premieră în Maramureș şi se vor finaliza în anul 2021, când vor fi restaurate minim 10 hectare de pășuni din zona coridoarelor ecologice.

„Granițe deschise pentru fauna sălbatică din Carpați” a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina ENI 2014-2020, pe o perioadă de 30 de luni. WWF România – filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) va contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate, dar și prin menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.

Înfiinţată în anul 1961, World Wide Fund for Nature (WWF) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. 

Sursă informații: WWF. Foto jos: WWF / Bogdan Călăraș, Alexandra Pușcaș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.