Cetățenii României au la dispoziție platforma ECOnsultare.ro, prin intermediul căreia pot vota online proiecte importante de mediu și își pot exprima opiniile asupra acestora, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Prima consultare publică pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) o va realiza prin intermediul ECOnsultare.ro va avea ca subiect sistemul garanție-returnare. ”Precizăm că prin acest sistem, la cumpărarea unei băuturi din magazin, se reține o garanție, care este ulterior înapoiată la returnarea ambalajului din sticlă sau PET al respectivului produs, tot în magazin. În acest fel, românii vor fi responsabilizați și motivați să returneze ambalajele din sticlă și PET, care vor lua, astfel, calea reciclării”, informează reprezentanții MMAP.
Astfel, întrebările la care cei care accesează platforma trebuie să răspundă sunt: Considerați oportun ca magazinele să primească sticle/peturi/doze de aluminu contra unei garanții financiare (sume de bani)? Care este valoarea garanției pentru care ați returna ambalajele la magazin?
”Sper ca o dată cu implementarea sistemului garanție-returnare să creștem gradul de reciclare, care momentan este de 14% și să ne apropiem cât mai repede de țintele pentru a fi la masă cu statele europene. Este esențial să reușim să avem un grad mai mare de colectare și să nu vedem cantități imense de deșeuri pe suprafața lacurilor de acumulare din România”, a declarat Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în conferința de presă de lansare a platformei.
Următoarele consultări publice vor avea ca temă înăsprirea sancțiunilor pentru tăierile ilegale, managementul speciei urs, cum creștem nivelul de protecție al ariilor protejate, precum și dacă demersurile întreprinse de MMAP pentru împădurirea terenurilor degradate se bucură de susținerea publicului. Astfel, întrebările pentru public se găsesc aici.
”Platforma de consultare publică va crește gradul de democratizare al procesului decizional și va facilita, într-un mod interactiv, implicarea cetățenilor în stabilirea și verificarea fezabilității proiectelor propuse, va asigura transparență în administrația publică centrală și locală și va presupune asumarea de către cetățeni a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunității”, consideră reprezentanții MMAP.
Arhitectura Blockchain care stă la baza econsultare.ro folosește metode criptografice pentru a securiza datele personale ale cetățenilor care se înregistrează și votează pe platformă și pentru a asigura toți participanții din sistem că nimeni nu poate interveni în procesul de consultare pentru a modifica sau invalida voturi sau date personale.
Sursă informații: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor