Fundația Regală Margareta a României trage un semnal de alarmă asupra nevoilor actuale ale vârstnicilor din România determinate de noul coronavirus și demarează campania de donații prin SMS „Avem o dragoste de dat”. Astfel, oricine dorește să sprijine nevoile urgente ale vârstnicilor din România, o poate face cu un simplu SMS cu textul SINGUR la 8844 pentru a dona 2 euro lunar.

”Avem o dragoste de dat pentru cei care ne-au construit viitorul”

”În condițiile în care, în România, 1 milion de vârstnici sunt nevoiți să facă față pandemiei fără a avea un ajutor, orice sprijin acordat acestei categorii vulnerabile este binevenit. Prin campania <<Avem o dragoste de dat pentru cei care ne-au construit viitorul>>, Fundația Regală Margareta a României își propune să finanțeze o rețea de servicii sociale active în comunitățile din toată țara, prin susținerea unor ong-uri și inițiative civice dedicate persoanelor vârstnice și prin derularea unor proiecte proprii, pentru a ajuta pe perioada crizei un număr de 20.000 de vârstnici”, se arată în comunicatul fundației.

Sprijinul vizează în special persoanele afectate de singurătate, imobilitate fizică, boli cronice, cu un trai precar sau cu o vârstă foarte înaintată, oferindu-le diverse tipuri de ajutor – material, practic sau emoțional, iar numărul beneficiarilor va crește pe măsură ce fundația va strânge resursele necesare din donații și sponsorizări.

Nevoile vârstnicilor – de la procurarea de cumpărături la consiliere emoțională

”Conform unui studiu realizat recent de IRES despre cum au petrecut românii prima luna de de izolare la domiciliu, 24% dintre vârstnicii de peste 65 de ani au traversat prima lună de izolare singuri. Studiul publicat în aprilie 2020 relevă faptul că vârstnicii sunt cei care se confruntă în această perioadă și cu probleme de sănătate mai mari decât cele de dinainte de pandemia de COVID–19, experimentând, în proporții ridicate, și sentimente de singurătate și frică de moarte provocată de infectarea, dar și frica generată de o criză de alimente”, precizează cei de la fundație, menționând totodată că Telefonul Vârstnicului, linia națională de ajutor, ”a identificat și cartografiat în timp real nevoile urgente exprimate de vârstnicilor din toată țara în ultimele săptămâni, acestea fiind: procurarea cumpărăturilor, ajutorul material, acces la servicii publice în perioada pandemiei, sprijin practic la domiciliu și consiliere emoțională și psihologică”.

În 16 martie – 6 aprilie, numărul solicitărilor la Telefonul Vârstnicului s-a dublat

Fiindcă am pomenit despre Telefonul Vârstnicului, să menționăm că acesta este un proiect social al Fundației Regală Margareta a României, inițiat în urmă cu patru ani, ca soluție la problema îmbătrânirii populației, vizând creșterea calității vieții persoanelor de peste 65 de ani. ”În perioada 16 martie – 6 aprilie, numărul solicitărilor telefonice s-a dublat față de perioada anterioară, atingând în unele zile chiar 100 de interacțiuni cu persoane vârstnice. A crescut progresiv numărul apelanților noi, care solicită pentru prima dată sprijinul prin intermediul liniei telefonice speciale. Numărul total de apeluri primite în perioada menționată depășește 1.123 de interacțiuni, iar numărul de beneficiari noi a ajuns la 384 de persoane”, informează cei de la fundație.

Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001 – poate fi apelat gratuit de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbăta între 08:00-16:00. Linia poate fi accesată și de persoanele care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă în care se află o persoană în vârstă. De la lansarea proiectului, în octombrie 2015, au fost înregistrate peste 41.000 de interacțiuni telefonice, inițiate de aproape 7.800 de apelanți unici. Acest serviciu fost desemnat cel mai bun proiect de Servicii de Asistență Socială din România la Gala Societății Civile din 2019.

”Chiar și vârstnicii care primesc sprijin moral și material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social, pot suferi stări de anxietate în contextul izolării și al riscurilor pandemiei. Persoanele vârstnice, mai mult ca niciodată, au nevoie de noi!”, a declarat Mugurel Mărgărit – director executiv al Fundației Regale Margareta a României.

Sursă informații și foto: Fundația Regală Margareta a României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.