Pentru a creşte capacitatea de testare şi a scădea presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a decis să realizeze şi la cerere testări RT-PCR pentru determinarea infecţiei cu noul coronavirus. Până acum, testările efectuate în cadrul universităţii s-au realizat doar la solicitările spitalelor şi ale autorităţilor.

UMF este acreditată de către Ministerul Sănătăţii să realizeze testări Real-Time PCR pentru stabilirea diagnosticului COVID-19.

Testarea RT-PCR pune în evidenţă prezenţa virusului în secreţiile infectate recoltate prin exsudat nasofaringian de la pacienţi. Recoltările se realizează în amfiteatrul Gheorghe Bilaşcu, str. Victor Babeş nr. 1, de marţi până joi, între orele 7:00 şi 9:00.

Persoanele interesate se pot programa pentru testare la numărul de telefon 0374 834 810, iar în momentul prezentării la recoltare trebuie să aibă asupra lor o copie a cărţii de identitate.

Tariful pentru persoane fizice, instituţii publice, societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii este de 290 lei/persoană. Acesta se poate negocia în funcţie de numărul de teste solicitate pentru contracte de tip abonament, care implică testări multiple.

Rezultatul testului se eliberează în 24 de ore şi se transmite prin email. Rezultatul printat se poate ridica de la punctul de recoltare de pe str. Victor Babeş nr. 1. La cerere, acesta se poate oferi şi în limba engleză.

Capacitatea maximă de diagnostic a fost de 240 de teste pe zi. Până în momentul de faţă, numărul de determinari ale infecţiei cu noul coronavirus realizate în laboratoarele universităţii a trecut de 21.000.

Totodată, Universitatea de Medicină şi Farmacie este pregătită să devină centru de formare pentru specialişti de laborator, calificaţi să utilizeze tehnica RT-PCR, tehnică de biologie moleculară utilizată pentru detecţia genomului viral SARS-CoV-2, responsabil de boala COVID-19.

Sursa: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.