Romfilatelia celebrează un secol de existență a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. O face prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale 100 de ani, Institutul „Cantacuzino” – se arată într-un comunicat al Romfilatelia.

Emisiunea este alcătuită dintr-un timbru cu valoarea nominală de 9 lei, pe care este redat portretul profesorului Ion Cantacuzino, un aspect al muncii sale, un microscop și un detaliu al fațadei clădirii Institutului ”Cantacuzino”, fiind completată de un plic, în prima zi, care conține timbrul și o vignetă în care sunt ilustrați Regina Maria a României, alături de profesorul Ion Cantacuzino și Generalul Henri Berthelot, în timpul unei vizite la un spital, în anul Marii Uniri, 1918.

Ilustrația tematică a plicului prezintă în facsimil decretul semnat de Regele Ferdinand I la 1 aprilie 1921, prin care se înființa Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”.

Fondatorul Institutului, profesorul Ion Cantacuzino, personalitate de excepție a istoriei României și științei medicale mondiale, a fost unul dintre creatorii școlii naționale de microbiologie, imunologie și medicină experimentală. Și-a adus contribuția la modernizarea României prin participarea la elaborarea Legii Sanitare din anul 1910 și a Constituției din 1923.

De activitatea institutului se leagă realizări remarcabile ale medicinei românești, precum eradicarea malariei și a variolei, crearea Polidinului și a seriei de imunomodulatori, a vaccinurilor poliomielitic, gripal, rujeolic și rabic, eliminarea poliomielitei și reducerea, până la pragul de eliminare, a incidenței unor maladii ca febra tifoidă, difteria, gripa și tetanosul.

La 1 aprilie 2021, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost decorat, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființare, pentru rezultatele importante obținute în domeniul sănătății publice, prin cercetare de înaltă calitate interdisciplinară şi prin activități de prevenire şi control al bolilor transmisibile, cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer.

Emisiunea de mărci poștale 100 de ani, Institutul „Cantacuzino” va fi disponibilă începând de vineri, 5 noiembrie, în magazinele Romfilatelia, precum și online aici.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

CITEȘTE ȘI: Gest de prețuire al Romfilatelia pentru singurul român inclus în Wall of Fame din World Rugby Museum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.