Muzeul Amintirilor din Comunism, primul muzeu interactiv dedicat vieţii cotidiene în România comunistă, invită publicul să îşi spună povestea personală. Întrucât cele mai multe amintiri se deapănă la o cafea, MAdC va oferi fiecărui povestitor o ceaşcă de cafea sau de… nechezol, surogatul care înlocuia cafeaua în România anilor ’80.

Cum era să stai la cozi ore întregi pentru cele mai banale alimente sau să te uiţi la televizor doar două ore pe zi? De ce voiau toţi un ”alendelon” sau un pescar? De ce se chinuiau să prindă bulgarii sau ungurii la televizor? Experienţele de zi cu zi ale oamenilor care au trăit în perioada comunistă sunt o curiozitate pentru generaţiile care au crescut după căderea regimului şi pentru turiştii străini care ne vizitează ţara.

La Muzeul Amintirilor din Comunism, în completarea datelor istorice, vizitatorii descoperă întâmplări scrise de oameni obişnuiţi, care au simţit cu intensitate acei ani. O colecţie de amintiri devine o lecţie de istorie care nu se poate uita cu uşurinţă.

„Timp de aproape un an, de când am deschis muzeul, am văzut ce înseamnă o călătorie în timp şi câtă emoţie poate fi declanşată de o amintire. De cele mai multe ori, vizitatorii au mai rămas în cafeneaua MAdC pentru a ne împărtăşi din propriile experienţe din timpul comunismului. Ştim că au rămas încă multe poveşti nespuse şi vrem să le aducem în muzeu, să le expunem şi să dăm ocazia fiecăruia să împărtăşească istoria personală. Invităm vizitatorii şi publicul larg să ne lase câteva rânduri, povestind despre orice întâmplare din acele timpuri, aşa cum au reţinut-o şi simţit-o ei” – arată reprezentanții muzeului.

Textele pot aborda orice aspect al vieţii cotidiene în timpul regimului comunist, pot fi despre întâmplări triste sau vesele, iar protagoniştii pot fi autorii textelor sau chiar părinţii, bunicii sau vecinii. Numele protagoniştilor sau datele exacte nu trebuie incluse, iar textele pot fi oferite în mod anonim.

Cei care îşi doresc să contribuie la această iniţiativă o pot face direct la sediul muzeului, pe bulevardul Eroilor 19, Braşov. Pentru a da frâu liber amintirilor şi pentru a-i ajuta să intre în atmosfera timpurilor, MAdC le pune la dispoziţie vizitatorilor, chiar în cafeneaua muzeului, instrumentele de scris atât de cunoscute: stiloul chinezesc şi foile veline. Persoanele care preferă mediul online pot scrie un mesaj pe Facebook sau un mail la hello@madc.ro. În plus, pentru cei care nu au posibilitatea să trimită textul online, există un număr de telefon care poate fi apelat pentru a intra în legătură cu unul dintre responsabilii muzeului: 0726 787499.

Mai multe detalii despre acţiunea de colectare a poveştilor se regăsesc pe site-ul muzeului – www.madc.ro.

Sursă informații și foto: Muzeul Amintirilor din Comunism

CITEȘTE ȘI: O elevă a Colegiului de Arte Baia Mare, premiul I la…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.