UBB reinaugurează Institutul ”Emil G. Racoviţă” pentru studiul vieţii în condiţii extreme

Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) va reinaugura marţi, 24 noiembrie, Institutul ”Emil G. Racoviţă” pentru studiul vieţii în condiţii extreme – se arată într-un comunicat al universității. Ceremonia va avea loc online, începând cu ora 12.00, şi va fi transmisă live pe contul de Youtube al UBB.

„Reformele din perioada comunistă au scos marile institute de cercetare din structura universităţilor româneşti istorice. Nu doar că reînfiinţarea lor în universităţi este astăzi o reparaţie morală, dar este şi un element obligatoriu pentru competitivitatea universităţilor în lumea în care trăim. (…) Nu reînfiinţăm simplu fostul institut, ci avem un institut care repară istoria, dar actualizează în modernitate moştenirea academică a savantului; într-adevăr, extinderea domeniului de la speologie la studiul vieţii în condiţii extreme deschide posibilitatea unor avantaje competitive extraordinare”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David.

În 1920 profesorul Emil Racoviţă a înfiinţat, la Universitatea din Cluj, primul institut de speologie din lume, care se va numi, din 1948, Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”. În 1956, acesta a fost desfiinţat în cadrul universităţii şi s-a format un nou institut naţional în subordinea Ministerului Învăţământului (Institutul de Speologie al Republicii Populare Române). Noul institut se va numi, din 1957, Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”. Din 1960 acest nou institut a ajuns în subordinea Academiei Române, până în 1972, când a revenit în cadrul ministerului învăţământului. După 1990, institutul a revenit în subordinea Academiei Române, unde funcţionează şi în prezent, fiind dedicat speologiei.

Institutul ”Emil G. Racoviţă” pentru studiul vieţii în condiţii extreme continuă, la rândul său, institutul desfiinţat în universitatea clujeană în 1956, având sediul central în clădirea universităţii clujene în care a funcţionat şi vechiul institut.

Sursa: UBB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.