Din aproape 460 de înscrieri, peste 150 de activități au fost validate în finala selecției naționale de bune practici educaționale. Printre aceste figurează și trei proiecte din Maramureș.

– a crea, un verb de bază în fiecare școală

”Creatori de educație” reprezintă o inițiativă destinată creșterii calității procesului de formare a tinerei generații, din cadrul proiectului ”Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED) al cărui beneficiar este Ministerul Educației.

”Creativitatea dascălilor este calitatea care stă la baza potențării experienței profesionale reflectate în rezultatele fiecărui copil, indiferent de înzestrarea nativă a acestuia. (…) A crea devine astfel un verb conjugat în orice școală sub semnul identității profesionale a fiecărui cadru didactic. În acest spațiu al creației, nevoia de libertate se dezvoltă în inițiative, activități și rezultate care pun în ecuație orizontul de așteptare al fiecărui elev cu potențialul individual și cu nevoile societății”, se arată pe site-ul Creatori de educație.

– 50 de premii pentru 50 de dascăli originali

Ce se premiază? Originalitatea și creativitatea, rezultatele cuantificabile observate la nivelul elevilor, elementele de inovare didactică – promovarea unor demersuri educaționale sustenabile și adaptarea la nevoile cât mai multor categorii de elevi aflați în dificultate, inclusiv în situații speciale, sau gradul de implicare a elevilor în experiențele de învățare, în activitățile extrașcolare și extracurriculare. Anual se acordă câte 50 de premii, pentru 50 de profesori desemnați ”Creatori de educație”.

– ”un veritabil creator de educație nu lasă niciun copil în urmă”

Care este scopul? Selecția ”Creatori de educație” își propune recunoașterea și valorizarea rezultatelor activității profesorilor din învățământul primar și gimnazial care au o contribuție remarcabilă în dezvoltarea, la elevi, a competențelor corespunzătoare profilului absolventului acestor niveluri de educație, inclusiv în contextul situației de urgență.

Portretul profesorului creator de educație? ”Deține competențele-cheie pe care dorește să le dezvolte la elevi, promovează activități și practici didactice eficiente ce se pot multiplica în structurarea achizițiilor elevilor săi, inspiră și sprijină parcursul școlar al acestora în niveluri superioare de educație. De asemenea, un veritabil creator de educație nu lasă niciun copil în urmă și adaptează pentru fiecare elev strategiile, activitățile și resursele didactice”, informează sursa citată.

– peste 150 de activități în finala selecției naționale

Se poate până în 31 iulie vota online pentru proiectele care considerați că aduc un suflu nou sistemului de educație. ”Din aproape 460 de înscrieri, peste 150 de activități au fost validate în finala selecției naționale de bune practici educaționale «Creatori de Educație» din 2021, desfășurată în cadrul proiectului CRED, pentru al treilea an consecutiv”, informează reprezentanții CRED. Până la data de 13 august, toate activitățile vor fi evaluate de o comisie națională, formată din experți în educație, un procent de 10% din punctajul final fiind influențat de votul online.

– trei activități din Maramureș în cursa pentru premii

Trei creatori de educație din Maramureș figurează pe lista finaliștilor.

Annamaria Hitter de la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie propune proiectul ”Talerele Medio Monte”. ”Copiii și tinerii de la GREEN Impact Baia Sprie pot contribui activ la descoperirea și promovarea valorilor din comunitatea în care trăiesc. Folosind aplicația Questo, membrii Clubului GREEN Impact Baia Sprie au creat un traseu cu povești interesante și distractive, astfel încât toți cei care parcurg traseul vor descoperi și colecta talere pentru a ajunge în posesia unei «comori». Utilizatorul va fi în ipostaza unui explorator care se aventurează în colecționarea talerelor. Prin acest proiect inclus în ODD 11 – Orașe și comunități durabile, vom proteja și promova patrimoniul cultural al orașului, incluzând componenta digitală în promovarea turistică. Traseul cuprinde clădiri istorice relevante, locații cu povești interesante și atelierele meșteșugarilor”, se arată în prezentarea proiectului ”Talerele Medio Monte”.

Teodora Anca Tămaș de la Școala Gimnazială Recea a ajuns printre finaliști vorbind despre ”Fascinanta lume a animalelor”. Un proiect care vine în întâmpinarea elevilor dornici să afle cât mai multe informații despre viața animalelor, caracteristicile principalelor grupe de animale, mediul în care acestea trăiesc, precum și despre protecția mediului și a animalelor. Activitățile propuse facilitează însușirea unor cunoștințe teoretice din cadrul orelor de Științe.

Horea Buzașu de la Școala Gimnazială ”Dr. Victor Babeș” Baia Mare propune proiectul ”Cum a devenit educația fizică online preferata elevilor”. Profesor de educație fizică de aproape patru decenii, Horea Buzașu are în palmares alături de elevii săi titluri de campioni municipali și județeni, calificări la faze naționale. De asemenea, printre foștii săi elevi se numără campioni mondiali și europeni. Marea provocare a venit, însă, odată cu orele online, după cum mărturisește dascălul: ”Trebuia să găsesc neapărat o metodă pentru a atrage copiii. Ceva amuzant și eficient în același timp. Faptul că timp de mai bine de 10 ani am lucrat în regim de colaborare la radio și la televiziune m-a ajutat enorm. Astfel, am achiziționat de pe internet un mixer audio și un microfon extrem de performant și am început să facem sport pe muzică. Pentru copii am devenit un fel de «DJ». Ora era ca o emisiune la radio, cu un gingle foarte «gustat» de copii: «Aici Radio Victor Babeș… de la această oră, sport online!». Am făcut exerciții pentru forță, pentru mobilitate sau pur și simplu pentru buna lor dispoziție. În ultimele 5 minute ale fiecărei ore dansam. 5 genuri diferite de dans. (…) Numărul copiilor prezenți a început să crească, absenții de la ora de sport fiind deja extrem de rari”.

Lista câștigătorilor va fi anunțată, prin canalele de comunicare ale proiectului CRED, în toamna acestui an.

Mai multe informații găsiți aici.

Sursă informații și foto: Creatori de educație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.