Szabo Levente Arpad, în corpul național de formatori în profesia de salvator montan

După parcurgerea stagiilor de formare specifică și trecerea cu brio a examenelor finale, trei noi instructori Salvamont s-au alăturat corpului național de formatori în profesia de salvator montan, anunță Salvamont România. Este vorba despre Szabo Levente Arpad (Maramureș), Bertoti Zsolt (Harghita) și Toth Attila (Cluj). Aceștia vor activa în centrele județene de formare profesională și în Centrul Național Salvamont.

Sub denumirea ”Școala Națională Salvamont”, în perioada 5-20 septembrie se desfășoară o amplă activitate de formare, pregătire profesională și evaluare a salvamontiștilor din întreaga țară, acțiune organizată de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Aviație.

Peste 150 de salvamontiști debutanți, aspiranți sau avansați din întreaga țară participă etapizat, pe serii alternative și în locații diferite, la acțiunile organizate la Centrul Național de formare profesională Salvamont Padina, masivul Bucegi.

”Ciclul oficial de pregătire și evaluare ale unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centre acreditate de pregătire județene sau locale și alte 360 de ore, în patru sesiuni (două de vară și două de iarnă), pe niveluri (debutant, aspirant și avansat), desfășurate în Centrul Național Salvamont”, informează Salvamont România.

După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susținerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani. După obținerea atestatului profesional, salvatorul montan poate opta și pentru alte specializări specifice: conductor câine avalanșă, operator aero sau scafandru pentru lacurile alpine.

”Anual, reușesc să parcurgă și să promoveze formele de pregătire profesională circa 70 de noi salvatori montani, în acest moment în țara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați”, precizează aceeași sursă.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania este autoritate competentă în formarea profesională și singura instituție abilitată legal pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România.

Pe lângă corpul de instructori, monitori și evaluatori ai Salvamont România, la buna desfășurare a acestor sesiuni de formare profesională contribuie și Departamentul pentru Situații de Urgență, Centrul de pregătire SMURD, care asigură pregătirea medicală, precum și Inspectoratul General pentru Aviație, care susține cursurile de salvare cu elicopterul.

În 2019, structurile Salvamont au fost solicitate să intervină la 7.170 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 8.927 de persoane. Dintre aceste acțiuni, 4.436 au avut loc în sezonul de iarnă.

Sursă informații și foto: Salvamont România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.