Studiu | Legumele, fructele și produsele de panificație – pe primele locuri în topul alimentelor consumate de români

Primăvara vine nu doar cu regenerarea naturii, dar aduce și un plus de motivație pentru transformări constructive ale stilului de viață. Cel mai recent studiu realizat de Asociația CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză) cu ajutorul Reveal Marketing Research analizează percepția românilor asupra calității alimentației lor și schimbările pe care sunt dispuși să le facă, în general, pentru a o îmbunătăți.

74% dintre respondenți nu au ținut dietă în ultimele 6 luni

”Astfel, 39% dintre respondenți (în creștere comparativ cu studiul anterior) consideră că au o calitate bună a alimentației, 53% o evaluează ca fiind medie, iar 7% declară că au o alimentație de calitate slabă. Totodată, 47% dintre respondenți sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de greutatea lor actuală, iar 25% nemulțumiți sau foarte nemulțumiți. 74% dintre respondenți nu au ținut dietă în ultimele 6 luni de la momentul completării chestionarului, iar dintre cei 26% care au ținut o dietă, doar 12% au făcut-o la recomandarea unui specialist. 14% au folosit metoda fasting, majoritatea (36%) pentru o perioadă cuprinsă între 1-3 săptămâni, bărbații reușind într-un procent mai ridicat să folosească metoda pentru o perioadă îndelungată”, relevă studiul.

”Peste jumătate din populație se confruntă cu probleme de greutate”

„În România, statisticile arată că peste jumătate din populație se confruntă cu probleme de greutate, iar impactul negativ asupra sănătății persoanelor supraponderale sau obeze este unul semnificativ. Kilogramele în plus reprezintă o consecință a alimentației nesănătoase, asociată unui stil de viață sedentar, iar una dintre problemele de luat în calcul este aceea că, de multe ori, chiar și persoanele care declară că au o calitate bună a alimentației sau că sunt mulțumite de greutatea lor pot evalua greșit aceste aspecte”, explică dr. Șerban Damian – medic și nutriționist sportiv, expert CIPRA.

Legumele, fructele și produsele de panificație rămân pe primele locuri în topul alimentelor consumate de respondenți zilnic sau aproape zilnic, cu câte 78% din voturi, urmate de: carne și pește (73%), lactate (68%), ouă (63%), dulciuri (63%). Pe de altă parte, 20% dintre respondenți consumă frecvent produse vegane, 15% produse speciale (fără gluten, lactoză, zahăr etc), iar 14% mâncare de tip fast-food (burgeri, pizza).

”Zahărul, produsele de panificație și carnea se află în top 3 alimente percepute ca fiind nocive”

”Zahărul, produsele de panificație și carnea se află în top 3 alimente percepute ca fiind nocive de către respondenți, iar motivul principal pentru care ar renunța la acestea este sănătatea, într-o măsură mult mai mică fiind motivați de principiile personale, precum grija față de planetă sau animale, sau de motivele financiare.

Astfel, respondenții ar lua în calcul să renunțe la: zăhăr – 55%, produse de panificație – 43%, carne – 28%, pește – 25%, produse lactate – 23%, produse de origine animală – 23%”, se arată în studiul CIPRA.

Pentru a-și îmbunătăți alimentația, cei mai mulți respondenți (50%, comparativ cu 36% în cadrul studiului anterior) consideră că i-ar ajuta să își permită să cumpere tot ce își doresc. Potrivit studiului, ”41% simt nevoia să găsească mai ușor alimente sănătoase, 36% și-ar dori să aibă un plan alimentar detaliat pentru întreaga săptămână, 31% ar vrea să aibă mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, 27% simt lipsa timpului suficient ca să-și gătească singuri, iar 20% consideră că, dacă ar evita mâncarea de timp fast/junk food, alimentația lor s-ar îmbunăți”.

Realizat de Reveal Marketing Research în noiembrie 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național, format din 1067 de respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, din mediul urban sau rural, cu vârste peste 18 ani.

Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Studiu | Un stil de viață mai sănătos, principala rezoluție a românilor pentru 2025

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.