Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) celebrează 75 de ani de la revenirea Universităţii ”Regele Ferdinand I” la Cluj şi de la înfiinţarea Universităţii din Cluj cu limba de predare maghiară – relevă un comunicat al instituției academice.

În data de 28 mai 1945, apărea în Monitorul Oficial Decretul nr. 406 pentru revenirea la locurile lor a instituţiilor şcolare din Ardealul de Nord, potrivit căruia „Universitatea «Regele Ferdinand», actualmente cu sediul la Sibiu, cu toate institutele anexe (…) se reîntorc pe ziua de 1 Iunie 1945 la locurile lor, ocupându-şi toate localurile ce au avut”. În aceeaşi dată, un alt decret, nr. 407, prevedea că „se înfiinţează la Cluj, pe data de 1 Iunie 1945, o Universitate de stat, cu limba de predare maghiară”.

Era pentru prima dată când la Cluj, oraşul considerat capitala Ardealului, este acceptată existenţa simultană a două universităţi cu limbile de predare română şi maghiară. Dacă în perioada 1872-1918 la Cluj a existat doar Universitatea ”Ferenc Jozsef”, cu limba de predare maghiară, între 1919 și 1940 – doar Universitatea ”Regele Ferdinand I”, cu limba de predare română, iar între 1940 și 1944 – din nou Universitatea ”Ferenc Jozsef” cu limba de predare maghiară, din 1945 vor exista două universităţi cu cele două limbi de predare, care vor fi organizate, după 1948, în Universitatea ”Victor Babeş” (universitatea românească) şi Universitatea ”Bolyai” (universitatea maghiară). Cele două se vor uni în 1959 sub numele de Universitatea ”Babeş-Bolyai”.

„Dezvoltarea şi integrarea comunităţii academice au fost amplificate după 1990, când am reuşit să construim o comunitate UBB performantă în paradigma multiculturalităţii, cu trei limbi oficiale de studiu: română, maghiară şi germană, precum şi multe alte programe de studiu în alte limbi de circulaţie internaţională”, afirmă rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB este astăzi cea mai mare universitate a ţării, ocupând, în ultimii patru ani, prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar (reunind cele mai importante clasamente internaţionale ale universităţilor) şi a fost recent acceptată în GUILD, organizaţia unora dintre cele mai valoroase universităţi „world-class” din Europa, ca universitatea reprezentativă din Europa de Sud-Est.

Sursa: Universitatea ”Babeș-Bolyai”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.