Filiala Nord-Vest a Ordinului Arhitecților din România anunță vernisarea lucrărilor de atestat ale elevilor Colegiului de Arte Baia Mare – secția arhitectură și design, promoția 2023 (coordonatori prof. arh. Cătălin Anghelescu și prof. designer Felix Feldman). Vernisajul va avea loc joi, 25 mai, ora 17:00, în fața Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”.
Proiectul “Alege arhitectura!” s-a născut în cadrul parteneriatului dintre Filiala Nord-Vest a Ordinului Arhitecților din România și Colegiul de Arte din Baia Mare, parteneriat care are ca principal scop susținerea învățământului liceal de arhitectură local, care a demarat la inițiativa regretatei arh. Maria Mulea. Pe lângă susținerea orelor de proiectare de arhitectură, filiala s-a implicat în acordarea unor premii și diplome anuale la fiecare clasă de arhitectură pe baza unor concursuri de proiecte jurizate la final de an școlar de către arhitecți membri ai filialei. Pe măsura trecerii anilor, filiala a considerat necesar ca proiectele de atestat ale elevilor să fie prezentate în cadrul unor evenimente publice ample, pentru ca absolvenții să înțeleagă și să își asume rolul social al arhitecturii dincolo de porțile școlii.
Și în acest an, Filiala Nord-Vest a Ordinului Arhitectilor din România va decerna Premiile arh. Maria Mulea celor mai bune lucrări ale elevilor absolvenți. Ca în fiecare an, tema lucrărilor de atestat i-a provocat pe elevi să rezolve o problemă reală din mediul lor înconjurător.
O bună parte din elevi aleg să facă studiul individual la Biblioteca Județeană, unde găsesc exact climatul propice, cel de care au nevoie: izolare față de factori perturbatori exteriori, liniște și nu în ultimul rând o listă de titluri puse la dispoziția lor, impresionantă. În contextul adaptării continue a bibliotecilor publice la progresul accelerat la tehnologiilor, elevii propun, ca o funcțiune complementară la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, amplasarea în proximitate a unei structuri pavilionare având destinația „Biblioteca în aer liber”. Construcția propusă poate fi amplasată în zona verde de pe malul râului Săsar, dar nu se exclude o relație directă cu apa sau cu malul opus (ponton sau pod mobilat).
Respectiva structură va trebui să ofere loc de studiu (funcțiunea principală) dar și posibilitatea organizării de expoziții cu caracter itinerant, lansări de carte, proiecții în aer liber și alte manifestări culturale adaptate dimensiunilor propuse de elev.
Sursă informații și foto: Filiala Nord-Vest a Ordinului Arhitecțior din România
CITEȘTE ȘI: România, promovată la Târgul internațional de turism IMEX, de la Frankfurt