Premiul I la concursul de interpretare colinde după model ”Recuperări și restituiri” a fost câștigat de un grup de eleve ale Școlii Populare de Artă Baia Mare. Alexandra Pop, Alexandra Țară, Iulia Ghiță, Iulia Vlad și Adela Dobrican au interpretat colinda ”Coborât-a, coborât” din Larga (Maramureș). Au fost coordonate de profesoarele Camelia Bolchiș, Codruța Lupșe. Mihaela Dan și Ramona Viezer.

Scopul proiectului cultural ”Recuperări și restituiri – colinda tradițională în zone etnografice ale Transilvaniei”, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, este acela de a promova și reactiva colinda tradițională transilvană din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, într-o manieră inedită, atractivă, interactivă, fundamentată științific și adaptată la tehnologia actuală.

Realizarea proiectului ”este nu doar o oportunitate, ci și o necesitate; o datorie față de înaintași și o responsabilitate față de generațiile viitoare de a salva, restitui și reactiva elemente de folclor muzical autentic – colinda tradițională; caracterul imperativ al acțiunilor privind colinda este dat și de înregistrarea acestui gen în patrimoniul UNESCO, de unde și obligația de a acționa în direcția promovării și revitalizării colindei arhaice românești”, se arată pe site-ul Fundației Culturale TerrArmonia.

De asemenea, în Maramureș vine și premiul pentru creativitatea adaptării unei colinde, câștigat de Grupul Vocal ASCOR Baia Mare, coordonat de Paul Coza, pentru colinda ”Sus, sus, sus, pe lângă lună”. Interpretată de Paul Coza, Rareș Dale, Matei Șandru, Iulia Vlad, Antonia Ghiman și Alexandra Țară.

Sursă informații și capturi video: Fundația Culturala TerrArmonia, Școala Populară de Artă Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Două colegii din Baia Mare, selectate pentru concursul ”Juvenes Translatores”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.