O zi altfel în ,,Școala Altfel”, joi, 27 martie, pentru 53 de lucaciști și profesorii lor însoțitori. Primul popas a fost la Uniunea Scriitorilor din România, unde Irina Petraș, președinta filialei Cluj, ne-a prezentat istoricul uniunii, relevând personalitățile care au fost membri ai acesteia, de la înființare până în prezent. Întâlnirea cu Ana Blandiana și vernisajul expoziției lui Flavius Lucăcel au încununat această primă oprire.
A urmat apoi incursiunea în ,,Universul lui Dali” din cadrul uneia dintre cele mai fastuoase expoziții dedicate excentricului artist: peste 170 de exponate, sculpturi în mărime naturală, mobilier suprarealist, bijuterii și alte opere confecționate din sticlă, bronz, aur sau presărate cu diamante.
Expoziția, găzduită de casa Hintz, clădire istorică ce a adăpostit prima farmacie clujeană, a biciuit percepția normală a realității vizitatorilor, prin opere fantastice și fantasmagorice subsumate suprarealismului, care au culminat cu un voiaj VR, al cărei ghid este însuși artistul care apare în cele mai inedite ipostaze.
Reprizele de cultură au fost urmate de o bine meritată plimbare prin Grădina Botanică. A urmat apoi, înainte de revenirea acasă oprirea la Museum of Immersive New Art (MINA) cel mai mare centru de artă imersivă de pe continentul nostru.
Am fost vizitatorii primei expoziții imersive din România dedicată lui Leonardo da Vinci, un spectacol unde arta, știința și modernitatea se conjugă animist, prin proiecții seducătoare. Universul gândirii lui Da Vinci, misterele misterioasei Mona Lisa, Omul Vitruvian, un Oraș al viitorului, pornind de schițele lui Da Vinci, relevarea atelierului artistului au fost punctele forte ale acestei experiențe captivante.
A doua parte a spectacolului imersiv a fost dedicată dinozaurilor, prilej de călătorie în Triasic, Jurasic și Cretacic, pigmentate cu scene înduioșătoare, precum eclozarea puilor, joaca micilor dinozauri sau viața de familie a acestora.
Ultima parte a fost dedicată femeilor-pionier, un omagiu la adresa celor care, prin curajul și dăruirea lor, în știință, artă, sport au reușit să re-scrie istoria. O excursie care a reușit să aducă, printr-o învățare altfel, pe teren, mai aproape tinerii de artă, cultură, biologie, științe.
Sursa text și foto: Colegiul Național „Vasile Lucaciu”