Salata tradițională cu icre de crap, produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

Salata tradițională cu icre de crap este, începând de ieri, al zecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european.

În ”Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” s-a publicat ieri Regulamentul de punere în aplicare (UE) 1723/2021 al Comisiei din 22 septembrie 2021 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate, „Salată tradițională cu icre de crap” – STG, fiind o rețetă tradiţională, transmisă de la o generație la alta de peste 30 de ani.

Produsul „Salată tradițională cu icre de crap – STG” este o cremă omogenă, la obținerea căreia se folosesc următoarele ingrediente tradiționale: icre de crap, mix de icre de pește de apă dulce, ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, zeamă de lămâie, sare. Se realizează în două variante: cu sau fără ceapă fiartă.

”Icrele de crap sărate care dau denumirea produsului sunt menționate încă din anul 1916, în lucrarea «Pescăria și pescuitul în România», de Grigore Antipa. A doua materie primă din rețeta produsului o constituie «mixul de icre de pește de apă dulce», menționate în aceeași lucrare, cunoscute sub denumirea de «Tarama». Rolul mixului de icre de pește de apă dulce este de a conferi consistență produsului și de a amplifica gustul icrelor sărate de crap prin faptul că acestea au la bază în special icre de la specii din familia Ciprinide sărate și maturate”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cele 10 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european sunt: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată).

În prezent, România mai are un alt produs care este în etapa de opoziție europeană, în vederea înregistrării și dobândirii Indicației Geografice Protejate, respectiv Plăcintă dobrogeană.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.