Pandemia a adus cu ea și un prilej de introspecție, de plămădire de proiecte noi. De reflecție asupra potențialului pe care îl avem, asupra acțiunilor pe care le putem face, chiar în situația în care ne aflăm, pentru a converti constructiv energiile de care dispunem.

Un proiect inițiat de Bogdan Vanca, elev în clasa a XII-a G

Un rezultat benefic al acestui proces de reflux al activității sociale este, pentru elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, inițiativa de a înființa un cenaclu literar-artistic. Un cadru organizat în care cei înzestrați cu talent și cu propensiuni creatoare să se reunească, să se cunoască și să se dezvolte prin colaborarea dintre ei. Dar și prin întâlnirea cu scriitori și artiști deja consacrați, dispuși să le împărtșească din experiențele lor artistice și culturale.

Cenaclul cultural „Voci eminesciene” este un proiect inițiat de un elev, deosebit prin aspirații, dar mai ales prin implicarea în sfera manifestărilor culturale și sociale. Este vorba despre Bogdan Vanca, din clasa a XII-a G. Susținut în demersul său de către un grup de cadre didactice (Alina Andreicuț – educație muzicală, dr. Dana Monica Cândea – limba și literatura română, Cristina Rettegi – educație plastică), Bogdan a înaintat proiectul conducerii colegiului (director, Marius Crăciun; director adjunct, Adrian Bledea), care a apreciat inițiativa.

Lansarea cenaclului, în cadrul activităților dedicate Zilei Naționale a României

Lansarea cenaclului s-a realizat vineri, 26 noiembrie, în spațiul Centrului de Documentare și Informare (coordonat de profesor documentarist Ramona Fonai). În cadrul activităților prilejuite de Ziua Națională a României. Activitatea, deși restrânsă ca număr de participanți, a fost deosebit de emoționantă și de încurajatoare. Prin sensibilitatea,  gândirea lucidă și prin patriotismul care s-a desprins atât din vocile elevilor din corul coordonat de profesoara Alina Andreicuț, cât și din cele ale elevilor care și-au recitat propriile creații cu tematică națională: Camelia Nistor, Răzvan Stan, Bogdan Vanca. Ne-a impresionat autenticitatea și atitudinea fermă ale acestor elevi, cetățeni de mâine ai României noastre, cu soarta ei contorsionată de o istorie nu tocmai blândă.

Tinerii știu că schimbarea poate veni doar prin inițiativa fiecărui individ, a lor înșiși. Și par să-și asume integral acest rol de promotori ai valorilor și drepturilor românilor, ai demnității individuale și naționale. Elevul Adrian Oșan a punctat limpede într-un discurs liber, dar foarte bine articulat, ce înseamnă pentru români Ziua Națională și cum trebuie permanent reevaluate prioritățile proiectului social românesc. Îmbăcată în straie strămoșești. Alexandra Bodea a horit cu mult patos o melodie veche.

La final nu ne-a rămas decât să îi felicităm pentru inițiativa de a organiza lansarea cenaclului sub semnul Zilei Naționale. Pentru modul autentic în care s-au exprimat, pentru speranța de scăpare din toate nămolurile cotidianului, care rămâne vie prin ei. Întâlnirile de lucru ale cenaclului vor veni să consfințească începutul, să arate care e destinul sămânței deja plantate. Le dorim succes și experiențe fertile!

Text și foto: prof. Monica D. Cândea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.