Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber, cu menţinerea distanţei între persoane, potrivit propunerilor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă.

Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2. De asemenea, accesul se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană.

Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul”, se arată în documentul postat de INSP. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult, acolo unde ”se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)”.

Anunțuri privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș vor fi plasate la loc vizibil.

Documentul INSP precizează și câteva reguli speciale pentru lăcașurile de cult. Astfel, ”se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea; binecuvântarea se va oferi / primi de la o distanță de cel puțin 1 m; se va evita oferirea / primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”.

De asemenea, în setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă se menționează că obiectele frecvent atinse (mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele) se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore.

Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

🔎 Institutul Național de Sănătate Publică a postat ieri în transparenţă decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență. Documentul integral poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate.

Toate observaţiile şi propunerile celor interesaţi pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

Sursă informații: Institutul Național de Sănătate Publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.