Pacienții cu simptomatologie de viroză respiratorie, pacienții aflați în izolare/carantină sau pozitivi/confirmați cu Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) pot fi tratați doar în cabinetele stomatologice desemnate, menționează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) în propunerile privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă.

Potrivit recomandărilor INSP, în camera de tratament, va fi permis doar accesul pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc.), caz în care se va limita accesul la o persoană însoțitoare.

Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor etc. De asemenea, la intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool), fiind recomandată dezinfecția regulată a mânerelor ușilor, sălii de așteptare, recepției și a toaletei după utilizarea acesteia de către un pacient.

Accesul la tratament se va face doar cu programare telefonică / online prealabilă. La momentul programării pacientul va fi întrebat dacă are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și / sau febră, dacă are membri ai familiei cu aceste simptome, dacă are vârsta de 65 de ani sau mai mult, precum și dacă suferă de o patologie cronică sau o afecțiune care îi reduce imunitatea.

Programarea pacienților cu risc crescut (peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică) se va face pentru începutul programului de lucru, iar programarea pacienților care necesită proceduri generatoare de aerosoli va fi făcută pentru sfârșitul programului de lucru.

La prezentarea în cabinet se va efectua termometrizarea pacientului și se va solicita dezinfecția mâinilor. Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va obține acordul informat al pacientului.

Personalul va utiliza echipament de protecție (mască chirurgicală, vizieră și mănuși). Pentru procedurile generatoare de aerosoli se va folosi masca tip FFP2/3 sau echivalent.

După fiecare pacient se vor efectua: aerisirea camerei de tratament; dezinfectarea riguroasă a suprafețelor (unit dentar, blat de lucru etc.), cu dezinfectant de suprafață conform standardelor; dezinfecția cu alcool 80% a tuturor dispozitivelor medicale care nu sunt rezistente la sterilizare cu aer cald.

🦷 Institutul Național de Sănătate Publică a postat azi în transparenţă decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență. Documentul integral poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate.

Toate observaţiile şi propunerile celor interesaţi pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

Sursă informații: Institutul Naţional de Sănătate Publică. Sursă foto: pixabay.com.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.