În acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților care se prezintă la unitățile sanitare non-COVID se va încerca, pe cât posibil, evitarea internării și efectuarea tratamentului medical la domiciliu/ambulatoriu, potrivit propunerii publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă.

În documentul publicat de INSP se arată că, din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în Romania, ”toți pacienții care se internează trebuie considerați ca fiind potențial infectați, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecției la toate procedurile medicale efectuate, conform ghidului INSP”.

La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 (conform recomandărilor INSP). Pacienții suspecți (care poartă obligatoriu mască) vor fi preluați de la triaj si conduși în zona tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat față de restul bolnavilor. În propunerile formulate de INSP se arată că, dacă numărul pacienților nu permite internarea lor singuri în salon, aceștia pot fi internați câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între aceștia. Pacienții vor purta mască pe toată perioada internării în zona tampon.

Personalul medical din zona tampon va fi echipat corespunzător (halat de unică folosință peste uniforma de spital, mănuși, boneta, mască)”, se menționează în setul de măsuri publicat de INSP, care prevede, de asemenea, că ”se recoltează probe conform procedurii privind prelevarea și transportul probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 și se trimit la Laboratorul Analize Medicale, împreună cu Formularul de însoțire probe recoltate”.

În cazul pacienților internați în zona tampon, având rezultat pozitiv, medicul curant / de gardă sună la 112 și pacientul va fi transferat la cel mai apropiat spital dedicat managementului pacienților infectați COVID-19 conform reglementarilor legale în vigoare. Salonul va fi dezinfectat înainte de internarea următorului pacient.

Persoanele prezentate și care, în urma triajului, nu au fost considerate cazuri suspecte vor fi internate în secțiile aferente patologiei prezentate cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți.

🔎 Institutul Național de Sănătate Publică a postat în transparenţă decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență. Documentul integral poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate.

Toate observaţiile şi propunerile celor interesaţi pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

Sursă informații: Institutul Național de Sănătate Publică. Sursă foto: pixabay.com.

CITEȘTE ȘI:
Propuneri privind măsurile de relaxare | Pacienții cu risc crescut, programați la începutul zilei de lucru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.