”Programul Rabla pentru Electrocasnice” are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație pentru cel puțin 100.000 de români, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat lansarea în dezbatere publică a ghidului de finanțare pentru ”Programul Rabla pentru Electrocasnice”.

Pentru ediția 2020, pe lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu(AFM) au fost introduse două produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoarele și uscătoarele de rufe. Astfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va finanța prin AFM șapte tipuri de aparate electrice sau electrocasnice, mai performante din punct de vedere energetic, după cum urmează:
– mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
– aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe – finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
– aspiratoare – finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

„Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, după un proces de înscriere, care nu durează mai mult de câteva minute, și care se va desfășura tot online. Am automatizat inclusiv procesul de validare a dosarelor de decontare ale comercianților, proces care anul trecut a produs întârzieri în deblocarea sumelor pentru comercianți. Românii trebuie să știe și că, dacă doresc să-și cumpere mai multe echipamente și să primească mai multe vouchere, o pot face. Condiția este ca voucherele solicitate de aceeași persoană să fie pentru echipamente diferite”, a informat Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În ceea ce privește pașii pentru obținerea finanțării, aceștia, conform ghidului de finanțare, sunt următorii:
1. Înscrierea în program. Orice solicitant va intra în aplicația informatică de pe www.afm.ro, unde va completa datele personale și va bifa echipamentul pentru care dorește finanțarea.
2. Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile.
3. Cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește. ”Precizăm că echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului”, se arată în comunicatul MMAP.

🔎 Mai multe detalii despre program puteți vedea aici.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administraţia Fondului pentru Mediu.

Sursă informații și foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.