În 3 aprilie se împlinesc 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, dată până la care vă propunem câteva portrete… Protagonistul de azi este colonel în retragere Marin Cranta, cel mai în vârstă militar al Jandarmeriei Române.

”În 23 august, am fost anunțați că plecăm pe front. În următoarea zi am și plecat, cu armament, muniție și restul echipamentului”, își amintește colonel în retragere Marin Cranta, cel mai în vârstă militar al Jandarmeriei Române.

În 1944 a fost înrolat pe front direct din Școala de Subofițeri din cadrul Centrului de Instrucție Jandarmi Timișoara, unde se afla de aproape un an. Nu a avut ocazia să-și ia rămas-bun de la familie. Mai avea doi frați, și ei plecați pe front.

”După câteva zile petrecute pe câmpul de luptă înfruntă primii adversari de război. Cu armament învechit, din Primul Război Mondial, dar cu dorința de a învinge mai aprigă decât orice altă armă, au reușit să respingă inamicii și să elibereze câteva comune din județul Arad, asediate atunci de trupele germane”, scriu reprezentanții Jandarmeriei Române. O întâmplare din experiența frontului care l-a marcat este cea care s-a petrecut la Palatul Săvârșin, unde plutonul său a primit misiune de a asigura paza castelului. ”A fost o minune”, spune colonelul în retragere, căci altfel nu își poate explica cum a reușit să scape de furia inamicului.

Ajuns la 95 de ani, Marin Cranta consideră că secretul longevității stă într-o viață ordonată și cumpătată, în toate aspectele ei.

Întreaga poveste a colonelului în retragere Marin Cranta o găsiți aici.

Sursă informații și foto: Jandarmeria Română

CITEȘTE ȘI:
Portrete de jandarmi | De pe podiumuri naționale, la detașamentul mobil Baia Mare
Portrete de jandarmi | Profesorul de șah
Portrete de jandarmi | Poetul de la pază și protecție instituțională

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.