Cât de mult poate contribui o lecţie preventivă la conştientizarea pericolelor şi cât de mult pot schimba discuţiile libere ale poliţiştilor percepţia elevilor în ceea ce priveşte riscurile la care uneori se expun?
Feedback-ul fiecărei întâlniri cu elevii generează noi modalități de interacțiune, astfel încât subiectele discutate să fie corelate cu realitățile pe care aceștia le trăiesc, indiferent de zone și vârste.
Deși Săptămâna Verde s-a încheiat, pentru poliţiştii maramureşeni este în continuare „verde” la întâlniri cu elevii.
În ultimele două zile, poliţiştii cu atribuţii în domeniul siguranţei şcolare au fost alături de elevii Şcolii nr. 18, ai Şcolii Alexandru Ioan Cuza, dar şi de preşcolarii Grădiniţei Otilia Cazimir, din Baia Mare.
Uneori, polițiștii întâlnesc elevi deschiși și empatici, alteori entuziasmați sau timizi, însă cu fiecare lecție susținută, avem garanția că informațiile transmise contribuie la un nou pas spre siguranță.
Și de această dată, dezbaterile s-au focusat pe subiecte precum prevenirea comportamentelor violente şi a fenomenului de bullying în mediul şcolar. Poliţiştii au adus în atenţia elevilor semnele violenţei, respectiv modalităţile de identificare şi gestionare a situaţiilor conflictuale într-un mod civilizat, fără recurgerea la violenţă.
Doar discutând despre posibile forme de manifestare se poate atinge scopul de a promova comportamente bazate pe respect, empatie şi cooperare încă din primii ani de educaţie, precum şi de a contribui la formarea unui climat şcolar sigur şi prietenos.
Sursa text și foto: IPJ Maramureș