Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat o petiție online prin care cere reintroducerea vacanței din februarie.

”Solicităm acordarea vacanței de iarnă de 2 săptămâni în luna februarie începând cu anul școlar 2022-2023.” Aceasta este cererea formulată în petiția Asociației Transportatorilor pe Cablu din România.

Dintre argumentele aduse în favoarea vacanței din februarie, spicuim:

1. O minte sănătoasă nu se poate dezvolta decât într-un corp sănătos.
2. Activitățile în aer liber iarna ajută la creșterea imunității copiilor.
3. Toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia șamd) au vacanțe de iarnă, în februarie, de 2 saptamani. În Germania, de pildă, autoritățile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adică vacanța pentru sport.
4. Sistemul educațional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în așa fel încât copiii să beneficieze de o vacanță de iarnă. Excepție de la această regulă o fac doar 2 ani școlari: 2019-2020, respectiv 2021-2022.
5. România devine singura țară din blocul comunitar cu reliefe montane care NU va avea vacanță de iarnă.

”Consecințele lipsei vacanței copiilor din februarie sunt: aglomerații pe drumurile care duc în stațiunile montane, cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la transportul pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la cazări, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan și dispariția unei profesii (monitori de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă de 10-16 zile/an”, se arată în petiție.

În acest sens, Asociația Transportatorilor pe Cablu din România solicită introducerea unei vacanțe de iarnă de 2 săptămâni în luna februarie. Cu scopul de a crește o generație de copii sănătoși, a dezvolta turismul montan în România, a evita creșterea artificială a prețurilor în zonele montane, a susține sporturile de iarnă și mișcarea în aer liber.

Până în acest moment, petiția are peste 2.500 de semnături. Petiția, aici.

Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Schi | Cupa Borșa pentru copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.