Octombrie este desemnată Luna europeană a securității cibernetice. Un nou prilej de a promova securitatea online a cetățenilor Uniunii Europene.

Inspectoratul de Poliție al județului Maramureșului, prin specialiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, formulează câteva recomandări utile, în contextul în care pandemia a accelerat digitalizarea, determinând totodată o creștere și o diversificare a atacurilor cibernetice.

Dacă nu v-ați înscris la un concurs, un anunț de câștig este o tentativă de fraudă

Una din metodele folosite de infractorii cibernetici poartă denumirea de fraudă de tip phishing. Sunt trimise mesaje ademenitoare de genul ”ați câștigat un premiu” pentru a vă convinge să divulgați date personale și datele cardului bancar. ”Folosesc site-uri false, asemănătoare cu cele ale unor firme renumite, pentru a da impresia de autenticitate. Astfel că, în loc de miraculosul câștig, vă puteți alege cu o pierdere însemnată. Rețineți: dacă nu v-ați înscris la un concurs, un astfel de anunț, oricât de tentant ar suna, nu este decât o tentativă de fraudă”, atrag atenția cei de la IPJ Maramureș.

Nu folosiți aceeași parolă pentru toate conturile!

O altă cale de acces spre datele personale este ”spargerea” conturilor de email slab protejate. ”Infractorii cibernetici exploatează și cea mai mică vulnerabilitate din mediul nostru digital. Rețineți: păstrați secrete parolele și schimbați-le cel puțin o dată la șase luni. O parolă puternică are cel puțin opt caractere, conține litere mari (majuscule) și mici, cifre și semne de punctuație și este greu de ghicit, chiar și pentru cei care vă cunosc foarte bine! Nu folosiți aceeași parolă pentru toate conturile!”, vă sfătuiesc polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității.

De altfel polițiștii de prevenire anunță că vor continua să aducă în atenție subiectul navigării online în siguranță și independent de Luna europeană a securității cibernetice, astfel încât riscurile să fie identificate în timp util.

Și un ultim sfat: dacă ați fost victima unei escrocherii online, nu ezitați să depuneți plângere la poliție.

Sursă informații și foto afiș: Inspectoratul de Poliție al județului Maramureșului. Imagine deschidere de TheDigitalWay de la Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.