Romfilatelia introduce în circulație, joi, 22 aprilie, o emisiune de mărci poștale intitulată ”Specii naționale pe cale de dispariție”, alcătuită din două timbre. Pe acestea sunt ilustrate două specii pe cale de dispariție din fauna României: nurca europeană și dropia.

Cândva răspândită în toată Europa, nurca a devenit azi unul dintre cele mai rare și mai amenințate mamifere de pe continent. În unele țări vest-europene, a dispărut încă din secolul al XVIII-lea, iar astăzi mai există doar în câteva țări, printre care și România. Pe Lista Roșie a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), nurca are statutul de specie critic periclitată – adică e doar la un pas de a fi declarată dispărută în sălbăticie. Una dintre cauze este distrugerea habitatelor acestei specii. Numeroase specii de vertebrate au avut de suferit din cauza fragmentării și a restrângerii zonelor umede, la care s-a adăugat poluarea apelor.

Pe cel de-al doilea timbru al emisiunii este reprezentată dropia (Otis tarda). Dropia este, ca greutate, cea mai mare specie de pasăre din Europa: masculii adulți pot depăși 15 kg. Dropia era cândva larg răspândită în câmpiile României.

În cele din urmă, vânătoarea și distrugerea habitatelor au dus, în țară, la o scădere atât de drastică a efectivelor, încât în anii 1990 dropia era considerată dispărută din România.

Sursa: Romfilatelia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.