Premiul Mentor pentru excelență în educație recunoaște public în fiecare an, începând din 2010, munca și dăruirea profesorilor și antrenorilor deosebiți. Programul se organizează din dorința de a atrage atenția opiniei publice asupra acelor profesori, educatori, antrenori, mentori. ”Care au avut un rol important în viața discipolilor lor, au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor”, subliniază cei de la Fundația Pentru Comunitate.

Trofeul Mentor
”Organizatorii doresc să fie nominalizați acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes”

Pot fi nominalizați acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați. Care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare. ”Organizatorii doresc să fie nominalizați acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale în măsura valorilor realizate. Dacă îi cunoașteți, nominalizați-i la Premiul Mentor pentru excelență în educație”, este îndemnul reprezentanților Fundației pentru Comunitate.

Orice persoană – elevi, foști elevi, părinți, colegi etc. – poate să facă o nominalizare atât în nume propriu, cât și în numele unui grup. Nominalizările se depun online până în 31 decembrie. Premiul constă dintr-un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemțoi și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Gala Premiilor Mentor se va organiza în primăvara anului viitor la sala Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național București.

Livia Monica Chifor, Premiul Mentor 2011
Livia Monica Chifor, singurul laureat al Premiului Mentor din Maramureș

Profesoara de pian Livia Monica Chifor de la Școala de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației este singurul laureat al Premiului Mentor din Maramureș. A câștigat această distincție în 2011. Livia Monica Chifor a fost dascăl la școala sigheteană timp de patru decenii. A plecat dintre noi în 2017. Amintirea ei este, însă, vie și luminoasă în memoria unor foști elevi.

”Am avut marea șansă de a începe studiul pianului cu o profesoară extraordinară. Mult peste nivelul la care te-ai aștepta într-un oraș de dimensiunea Sighetului. Doamna se numea Monica Chifor și din păcate nu mai este printre noi astăzi. Mi-a pus niște baze tehnice extrem de solide, care ulterior am realizat că lipseau în educația majorității colegilor mei de la Cluj și, mai târziu, de la Viena. Pe lângă aceasta, doamna Chifor m-a învățat cu scena încă din fragedă copilărie. La 5 ani cântam deja în primul concert, la 6 ani participam la primele concursuri”, declara pentru eZiarultău Aurelia Vișovan. În prezent doctor în muzică și profesor la universitatea de profil din Nürnberg.

”Era un spectacol de Crăciun care se organiza în mod regulat la Școala de Muzică din Sighetu Marmației. Încă nu împlinisem vârsta de 5 ani și mă aflam în fața pianului, pe scenă. În fața a 50-100 de spectatori, urmând să interpretez trei piese muzicale care, împreună, nu durau mai mult de un minut. Țin minte că îmi era frică de scenă. O tratam ca pe un inamic, nemaifiind pus în acea situație. Imaginea profesoarei mele, Monica Chifor, care stătea în primul rând și îmi zâmbea, încurajându-mă, m-a făcut să uit de orice lucru negativ”, își aduce aminte pentru eZiarultău Cadmiel Boțac. Azi urmează cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

Programul Mentor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile asigurate de Compania MOL România.

Sursă informații și foto Livia Monica Chifor: Fundația Pentru Comunitate. Imagine deschidere: Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.